onsdag 1 september 2021

”Inga fler nedskärningar – vi vill ha tågvärdarna kvar”

Foto: Mattias Bernhardsson

Seko-klubbar, tågvärdar, förare, lokalvårdare med flera demonstrerade mot försämring av säkerheten och lönedumpning i kollektivtrafiken


av Louise Strömbäck
,
skyddsombud
- - -

Igår demonstrerade Seko-klubbar inom Stockholms kollektivtrafik utanför SL:s huvudkontor, mot att SL tillsammans med MTR vill göra sig av med tågvärdarna på pendeltågen och ersätta dem med kameror. Men protesten handlar även om att MTR sysslar med lönedumpning och avtalsdumpning genom att skapa nya bolag och flytta runt personal.

I juni lades ett förslag fram av SL och MTR att byta ut pendeltågens tågvärdar mot kameror. Då får också tågföraren ta över tågvärdens arbetsuppgifter, bland annat säkerhetsansvar och öppning och stängning av dörrar. Detta innebär att 400 tågvärdar blir omplacerade och en betydande ökning av tågförarnas arbetsbelastning.
Det innebär också en stor nedskärning på resenärernas säkerhet och trygghet.
"De kameror som ersätter tågvärdarna kan inte ge hjärt- och lungräddning"
Tågvärden är den som har koll och som finns tillgänglig vid eventuella säkerhetshändelser, eller om en resenär blir akut sjuk. Om någon exempelvis får hjärtstopp längst bak i tåget tar det länge för föraren att springa hela vägen för att kunna hjälpa till, då ett långt pendeltåg är hela 214 meter långt. De kameror som ersätter tågvärdarna kan inte ge hjärt- och lungräddning, som Seko Pendelklubben skrivit i ett uttalande.
Klubben frågar sig även om SL kommer att erbjuda videosamtal vid en eventuell olyckshändelse. Skulle det ske en olycka är föraren helt ensam som personal på tåget och är då mycket utsatt.

När förslaget lämnades in hade det inte gjorts någon riskanalys, men risker finns det en hel del. SL pratar mycket om hur viktigt det är att resenärerna ska känna sig trygga, och inom pendeltågstrafiken är tågvärdarna en mycket viktig del av den tryggheten. Tågvärden är också en viktig trygghet för föraren.
Det som sker här är en nedskärning på säkerheten, för att MTR ska spara in pengar på personalen. MTR har även på andra sätt lyckats skära ner på personalkostnaderna genom lönedumpning.

I oktober förra året startade MTR ett nytt dotterbolag, MTR Facility Management (FM). Dit flyttades tunnelbanans lokalvårdare samt klottersaneringen inom pendeltågets område. Löner och villkor kunde då försämras kraftigt, trots att lönerna redan var låga.
MTR lovade efter stark kritik att inte föra över pendeltågets lokalvårdare till det nya företaget, vilket de höll ända till juni i år, hela åtta månader. Lokalvårdarna från pendeln skulle få behålla sitt nuvarande kollektivavtal, semesterdagar, kompensationsledighet och inarbetade Las-dagar, när de flyttades över till MTR FM. De fick möjlighet att tacka nej, men riskerade då uppsägning på grund av arbetsbrist.

Lokalvårdarna fick dock ingen information om att det nu varande kollektivavtalet bara skulle gälla i ett år, och att de därefter skulle få ett nytt avtal med betydande försämringar av både löneutveckling och arbetstider. Det var ett sätt för MTR att lönedumpa på lagligt vis. Men även om det är lagligt så är det verkligen inte acceptabelt.

På grund av detta demonstrerade Seko utanför SL:s huvudkontor den 31 augusti; för att visa att vi som arbetar inom Stockholms kollektivtrafik och direkt berörs av SL:s beslut inte går med på hur vare sig SL eller MTR beter sig. Inga fler nedskärningar! Vi vill ha kvar tågvärdarna, och vi kräver bättre löner och villkor för anställda inom MTR FM. ■


Röster från demonstrationen:

Magnus Tirfing, tågförare:

– MTR och SL tänker bara på pengar, inte på säkerhet. Vår grundregel vi får lära oss på utbildningen är att säkerheten kommer först. Vi behöver tågvärdarna. 
– Vi förare måste ofta kliva ur tåget för att kolla bromsar och växlar, ska vi då lämna över ansvaret till en kamera? Vi kommer dessutom får ta alla resenärernas frågor vid trafikstörningar samtidigt som vi ska vara i kontakt med två olika trafikledningar. Jag kommer säga upp mig om detta går igenom!
Victor Risling, organsationsansvarig Seko Stockholm:

– Sista oktober blir kollektivavtalet uppsägningsbart. Ett halvår senare har vi då laglig rätt, om vi vill, att gå ut i strejk. ■
Intervjuer av: Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.