måndag 21 december 2020

Seko klubb 111 har vunnit flera viktiga segrar

Foto: Natalia Medina

Kämpande fack lönar sig • Året 2020 för Seko klubb 111


av Louise Strömbäck
// Artikel i Offensiv
- - -

Nu är avtalsrörelsen nästan över för i år, och ett nytt centralt avtal för spårtrafiken har skrivits under. Det hade kunnat vara betydligt bättre, och fackförbundet Seko uttrycker sig som att det skulle vara en seger att inte ens behöva varsla om strejk. Då undrar jag; hur mycket mer hade vi kunnat få om vi hade varslat eller, ännu bättre, faktiskt gått ut i strejk?

Men avtalet har en del positiva sidor, som bland annat att arbetares rättigheter inte ska kunna försämras vid upphandlingar. Upphandlingar är standard inom tågbranschen, så det är en viktig fråga. Seko fick även igenom en låglönesatsning, så att de lägst avlönade får högst löneökning.
Nu är det dags att diskutera fram de lokala avtalen. MTR, som är arbetsgivare inom Stockholms tunnelbana, kommer som vanligt att möta ganska hårt motstånd mot Seko klubb 111 som organiserar arbetarna inom tunnelbanan. Klubben, som är mer radikal än Seko i stort, har en tendens att inte ge efter och att ställa hårda krav.

Under året har klubb 111 vunnit flera viktiga segrar mot arbetsgivaren MTR. För sin långa kamp för att förbättra arbetsvillkoren för lokalvårdarna vann klubben årets jämlikhetspris. Lokalvårdarna har genom facklig kamp vunnit tarifflöner, månadslön istället för timlön för deltidsarbetare och betald semester istället för semesterersättning för deltidare.
Redan i början av året, innan covid-19 kom till Stockholm, påbörjade Seko klubb 111 förhandlingar om skyddsutrustning för personalen inom tunnelbanan. Klubben fick igenom flera åtgärder, bland annat att de som arbetar på plattformarna och andra platser där det rör sig folk fick tillfälliga nya arbetsuppgifter för att inte utsättas för smittorisk.
Dessutom infördes engångshandskar och handsprit för personalen. Sjukintyg från åttonde sjukdagen samt förstadagsintyg slopades redan innan regeringen hade beslutat om det, tack vare fackliga krav.

Under våren var det tydligt att avtalsrörelsen behövde skjutas upp, men Almega Tågföretagen var inte intresserade av att skjuta upp lokala avtal. Dessa avtal reglerar bland annat lönerna, och utan ett lokalt avtal skulle arbetsgivarna kunna sänka lönerna rejält. Förhandlingarna om en förlängning av de lokala avtalen tog flera veckor, men till slut vann Seko och avtalen förlängdes.
I oktober gick Seko klubb 111 ut med ett stöduttalande för anställda på Pågatågens kamp mot hyvlade anställningar. Klubben har även gått ut med uttalanden mot inskränkningar av LAS och är beredd att ta ut medlemmarna i en politisk strejk för att försvara anställningsskyddet.

Under hösten försökte arbetsgivaren MTR införa försämringar i semesterförläggningen, där de bland annat skulle kunna lägga ut de anställdas semesterdagar där det passar företaget och utan de anställdas medgivande. Seko tog direkt en debatt med MTR om att detta bryter mot både semesterlagen och kollektivavtalet, som säger att alla ändringar gällande semesterförläggning måste godkännas av facket.
Frågan togs upp både i lokala och centrala förhandlingar, och klubb 111 planerade en demonstration utanför MTR:s huvudkontor. MTR gav dock upp i oktober och demonstrationen behövde inte genomföras.

Seko klubb 111 är en kämpande fackklubb, och även om arbetsgivaren MTR ständigt försöker tänja på gränserna möter de alltid motstånd. Nu är det dags att teckna ett lokalt avtal för tunnelbanans personal mellan facket och arbetsgivaren, och klubb 111 står upp för sina medlemmar och alla arbetare. Jag hoppas och tror att klubben är beredd att gå längre än Seko centralt gjorde under förhandlingarna om spårtrafikavtalet. ■

Läs också:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.