torsdag 10 september 2020

Hjältarna sparkas


Vårdslakt på 1 miljard kronor trots pandemin • 250 uskor och läkare varslas


av Katja Raetz
, specialistsjuksköterska // Artikel i Offensiv
- - -

Redan för ett år sedan kom informationen att vården i Stockholm behöver spara – läs skära ned – över en miljard kronor. Karolinska sjukhuset i Stockholm går nu vidare med varsel av läkare och undersköterskor som hade lagts på paus i början av pandemin.
"Har vi råd med bidrag till börsbolag har vi råd med undersköterskor och läkare"
Johan Sand
En som har
gått ut offentligt med sin kritik mot detta är anestesisjuksköterskan Johan Sand (medlem i Rättvisepartiet Socialisterna), som i ett uppmärksammat Facebook-inlägg blottat att det samtidigt hyrs in operationsteam för miljonbelopp:
– De fackliga organisationerna har kallats till förhandlingar i september angående det varsel som pausade i mars då sjukhuset istället började ställa om till covid-vård. Antalet varslade då uppgick till 157 undersköterskor och 109 läkare. 

Sjukhusdirektören Björn Zoega har antytt att antalet som faktiskt kommer att sägas upp kan bli lägre, men innan förhandlingar har ägt rum är det detta antal som gäller.

Johan förklarar att argumentet att de som varslas och de som hyrs in inte är samma personer inte håller:
– Det pandemin och omställningen till covid-vård visade var att alla faktiskt kan bidra, och alla behövs, även om man som enskild måste flytta på sig och jobba med delvis andra arbetsuppgifter. Det är en av de viktigaste lärdomarna som sjukhusledningen nu verkar ha glömt helt. Om det mot förmodan skulle finnas en övertalighet på något område bör det gå att lösa.  
– Sen tror jag att beräkningen av personalbehovet är helt fel. Vi ska operera mer än planerat i höst, och då måste vi ge mer eftervård än vad som ursprungligen var planerat. Det innebär ett större personalbehov än vad man trodde i början av detta år. Varslet grundar sig på gamla, nu föråldrade kalkyler och planer.
Från Region Stockholm framhölls att pandemin har orsakat stora underskott som nu behöver tas från bland annat vården. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson sa nyligen till Dagens Medicin att stora besparingar väntar, även om storleksordningen fortfarande är oklar.
– Jag ser inte att det saknas pengar. Budgeten som ligger till grund för detta beslut är redan spräckt sedan länge. Sjukhusen har blivit lovade att få full ersättning från regionen, och regeringen har lovat regionerna ersättning för alla extra kostnader som pandemin har inneburit, menar Johan och fortsätter: 
– Om man envisas med att säga upp personal nu görs det enbart av ideologiska skäl. Har vi råd med bidrag till börsbolag har vi råd med undersköterskor och läkare. Sen finns det en moralisk dimension: sjukhusledning och politiker har berömt oss, politikerna har kallat oss hjältar. Då kan man inte tacka med sparken, det är ett oanständigt beteende.
På frågan hur möjliga protester kan se ut förklarar Johan att för vårdpersonalen är större folksamlingar inte är ett alternativ på grund av coronapandemin. Stora demonstrationer liknande förra vintern från Sjukvårdsuppropet är därmed just nu inte möjligt. Protester får därmed uttryck i att personal säger upp sig.
– Stämningen bland personalen är en blandning mellan ilska och uppgivenhet. På Iva i Solna har ett 30-tal sagt upp sig för att de känner att de inte orkar längre, och de ser ingen ljusning framöver. Jag har själv fått mycket uppmuntran och medhåll av många arbetskamrater från olika yrkesgrupper efter att jag framträtt i media med kritik mot varslet, avslutar Johan Sand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.