torsdag 28 maj 2020

Från S-pamp till fastighetshaj

Ilija Batljan har sysslat med skumraskaffärer under lång tid (Foto: CC).
Misstankarna om insiderbott efter köpet av Hemfosa kvarstår • Mjölkar pengar ur Jordbro centrum som förfaller


av Per Olsson // Artikel i Offensiv
- - -

Ilija Batljan, grundare, storägare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), är frisläppt. Men brottsmisstankarna (insiderbrott) mot denna fastighetshaj kvarstår.
Batljans väg till en ”förmögenhetsuppbyggnad som är svårslagen inom den svenska fastighetssektorn” (Fastighetsvärlden den 25 januari 2019) började som socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, där han samtidigt som styrelseordförande i it-bolaget Cryptzone började lägga grunden till sitt fastighetsimperium. Sedan blev han landstingsråd i Stockholms län (Region Stockholm).
"Med hjälp av sina kontakter och vänner, som inte sällan liksom Batljan var S-karriärister, köpte Rikshem fastigheter runt om i landet"
Det var i egenskap av landstingsråd som han i valet 2010 föreslog att tunnelbanan skulle bemannas med betjänter (butler) som skulle serva de resenärer som hade råd. Det var precis lika korkat som det låter, men enligt Batljan var det ”ett genialiskt” förslag. Efter det dröjde det inte länge innan han lämnade ”politiken” och blev vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB, idag Rikshem.
Med hjälp av sina kontakter och vänner, som inte sällan liksom Batljan var S-karriärister, köpte Rikshem fastigheter runt om i landet. Bland annat i Luleå, där det nu sparkade S-kommunalrådet Niklas Nordström och vän till Batljan stod som försäljare.

"Att köpa kommunala samhällsfastigheter, som skolor och äldreboenden, och sedan hyra ut dem tillbaka till säljaren (kommunen)"
Men Batljan köpte också fastigheter på egen hand och för det fick han sparken från Rikshem 2015. Året därpå bildade Batljan SBB, som snabbt köpte sin första fastighet, ett äldreboende i Örkelljunga.
Att köpa kommunala samhällsfastigheter, som skolor och äldreboenden, och sedan hyra ut dem tillbaka till säljaren (kommunen) är en av SBB:s ”affärsidéer”. En annan är att köpa upp lokala centrum mot löfte om storslagna satsningar, som i Jordbro, Stockholm,  och sedan göra ingenting. Allt detta har visat sig vara mycket lönsamt. ”Cash is king”, är numera Batljans motto och SBB har blivit Sveriges fjärde största fastighetsbolag.

"Kommunernas och skattebetalarnas förluster är SBB:s vinster"
Kommunernas och skattebetalarnas förluster är SBB:s vinster. ”Att sälja en tillgång och sedan hyra tillbaka den till en högre kostnad är oklokt ur alla perspektiv”, som ekonomijournalisten Per Lindvall skriver i Realtid den 8 maj.
SBB är ett högt belånat finansiellt korthus. Det var med sina långivare i ryggen som Batljan la ett bud på konkurrenten, fastighetsbolaget Hemfosa. Det var den största fastighetsaffären i Norden – någonsin. Misstanken om insiderbrott kretsar kring budet och köpet av Hemfosa. Bakom varje förmögenhet döljer sig ett brott, men om Batljan fälls är en annan sak. I det här fallet, liksom oftast när det gäller ekonomiska brott, är nog ”klasstillhörigheten” en ”förmildrande omständighet”.

Läs också:
> Efter centrum(s)kojarens Ekobrott: Stoppa rivningen av Jordbro kultur- och föreningshus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.