fredag 8 november 2019

Äldrechefen bakom 12-timmarspassen får sparken

En av höstens demonstrationer mot 12-timmarspass utanför Haninge kommunhus
Rättvisepartiet Socialisterna: Nu måste 12-timmarspassen tas bort och även de ansvariga politikerna avgå

”Nuvarande socialchefen Siw Lideståhl tar nu över som social- och äldredirektör i den nya förvaltningen, medan den nuvarande äldreförvaltningschefen Eva Ingemarsdotri lämnar Haninge kommun”, rapporterar Mitt i Haninge.

Men det ligger mer under ytan bakom äldrebasens avgång än sammanslagningen av förvaltningarna
– Protesterna mot 12-timmarspassen har varit omfattande. Det finns inget förtroende för förvaltningschefen kvar bland de anställda, uppger en tills nyligen högt uppsatt tjänstemän inom förvaltningen.
Eva Ingemarsdotri rekryterades till Haninge från Frösunda omsorg AB. Politikerna ville ha en chef som inte var rädd att skära ned eller att försämra arbetsvillkor utifrån villkoren i den privata omsorgen. Och det fick dem också. 12-timmarspassen var något som exporterades från Frösunda till Haninge.
– Hon har tagit tjänstemannabeslut i många viktiga frågor som t ex att avskaffa Kravmärkt yrkesroll och Ung omsorg [unga som deltar i sociala aktiviteter på boenden]. Hon har gjort sig oanträffbar genom att vägra att tala i telefon. I många sammanhang har hon använt diktatoriska metoder, ”det är jag som bestämmer", uppger en annan tidigare tjänsteman inom förvaltningen, som menar på att otaliga chefer och medarbetare slutat i protest under Eva Ingemarsdotris tid som förvaltningschef.
I september genomförde Rättvisepartiet Socialisterna en granskning av alla inrapporterade arbetsmiljöhändelser i kommunens rapporteringssystem KIA och avslöjade att antalet tillbud ökad dramatiskt sedan 12-timmarspassen infördes – 47 procent på ett kvartal.

Mattias Bernhardsson (RS)
 – Att förvaltningschefen får gå är bra. Men även de högst ansvariga äldrenämndspolitikerna borde avgå och 12-timmarspassen måste tas bort, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.
Kampanjen mot 12-timmarspassen har samlat 170 undersköterskor och vårdbiträden – en majoritet av de anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö. Tre demonstrationer har hållits utanför kommunhuset, flera anmälningar har gjorts till Arbetsmiljöverket och över 15 debattartiklar samt även ett massivt upprop har publicerats i lokaltidningen.

Nämndordföranden Martin Strömwall (KD) har vägrat träffa anställda om deras arbetsvillkor under de nya långpassen, tystat anställda som begärde ordet på "Allmänhetens frågestånd" på Äldrenämndens möte i maj och därefter helt strykt punkten från kommande nämndmöten.
Katja Raetz (RS)
– Nämndordförandens beteende mot de anställda är minst lika illa som förvaltningschefens och de anställdas förtoende för båda två är lika med noll. Det är också politikerna som är högst ansvariga för de ständiga nedskärningskraven som läggs på förvaltningen, säger Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Sammanslagningen av Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen är bara ett exempel på den oförsiktiga klåfingrighet som det politiska styret (S, C, L och KD) besitter. I sin iver att skära ned kostnader slänger man ihop ett snabbförslag om sammanslagning av stora förvaltningar redan från och med 1 januari. Detta utan ordentlig remissrunda med anställda, fack eller pensionärsorganisationer! Och enda utredning som beställts är fem år gammal.

Det behövs en helt annan sorts äldreomsorg än dagens nyliberala styrning med usla arbetsvillkor, New Public Management och nedskärningar. Vi behöver en äldreomsorg som utgår från de äldres behov och låter de anställdas arbete kosta vad det är värt.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Ta bort 12-timmarspassen! 
• Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer. 
• Stoppa alla nedskärningar. Massiv upprustning av äldreomsorgen: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till privata vinster i välfärden! 
• Pengarna tillbaka till kommuner och landsting, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!
Läs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.