fredag 6 september 2019

Skräckboendet på Gålö

Ur UG:s reportage
UG:s reportage om Rysseviken AB skildrar misären bakom vinster i välfärden

Av Robert Bielecki
- - -

Uppdrag Gransknings reportage från stödboendet Rysseviken på Gålö i Haninge upprör. Programmet visar byggnader som plågas av skadedjur på en tomt med övergivna skrotbilar och hur sopor bränns direkt på marken. I en av de nedgångna korridorerna ligger en hoprullad matta med avföring.
Men på Ryssevikens hemsida skriver de att de är ett "boende med omtanke och omsorg".
"Under fem års tid har fyra personer dött på Rysseviken"
Flera boende intervjuas i programmet. En av dem är om Marika Sellgren, som vräktes från sin hyreslägenhet tidigare i år och fick avslag på sin ansökan om stödboende, med hänvisning till att hennes hjälpbehov inte  var  tillräckligt stort. Marika, som behöver vård för sin ångest och depression skickades istället till härbärget Rysseviken där hon fick dela boende med aktiva missbrukare.
Programteamet besöker Rysseviken vid ett flertal tillfällen, men de hittar endast två anställda.
Under fem års tid har fyra personer dött på Rysseviken. Bara mellan 1 januari till 22 maj i år har polisen gjort 23 utryckningar till boendet.

För 28 000 kronor i månaden – som oftast mjölkas av kommunerna – får de boende ett rum utan garderober, en säng utan rena lakan, ingen hjälp med städning och oftast ingen hjälp med sina psykiatriska eller missbruksproblem.
Samtidigt har ägaren Mats Bodén satt en årslön till sig själv på 678 056 kr.

En boende som intervjuas i Uppdrag granskning säger att han "väntar på att få komma härifrån". Han har bott på Rysseviken i 11 år nu.
Sajten "Guldbolag" för kunniga penningplacerare har rankat Rysseviken bland "Sveriges starkaste företag" och har gett företaget betyget V+. Betyget gäller då vinsten, inte boendet får vi gissa.
Sadia Islam (RS)
– Det behövs ett stopp för vinster i välfärden och istället en massiv utbyggnad av alla olika former av stödboenden i offentlig regi där våra skattepengar går till dräglig standard och adekvat vård istället för privata fickor, säger Sadia Islam, behandlingspedagog och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna Haninge.
Rättvisepartiet Socialisterna har envetet kämpat mot systemet med privata vinster i välfärden.
I Haninge har vi gång på gång protesterat när kommunen gjort placeringar till vinstdrivande intressen, t ex placerat barnfamiljer hos sjaskiga vinstkramande vandrarhemsföretag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.