fredag 16 september 2016

Fullsatt Tungelsta kyrka krävde vårdcentral i offentlig regi

Utbredd kritik mot privatiseringseländet pressade politikerna
Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge kommunfullmäktige,
Mattias Bernhardsson pressade Hälso- och sjukvårdsrådet i Landstinget
I maj meddelade Aleris som driver vårdcentralen i Tungelsta att de säger upp sitt avtal med landstinget i Stockholm eftersom det inte är lönsamt nog. Det borgerliga landstingsstyrets nonchalans i frågan har framkallat en folkstorm.
Protesterna har till att börja med pressat landstingspolitikerna att förstå att det behövs en vårdcentral i Tungelsta, att 6 000 listade patienter vägrar sätta sig på tåget och skriva sig på de andra vårdcentraler i området med redan långa väntetider.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står för att landstinget måste sätta upp en vårdcentral i egen regi, vilket tydligt framfördes i Haninge kommunfullmäktige den 12 september i debatt mot kommunalrådet Meeri Wasberg (S). Ett flygblad med samma tema delades ut till alla mötesdeltagarna på protestmötet i Tungelsta igår.
Inbjudna till protestmötet – som arrangerades av Tungelsta Folk och Trädgård – var hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna Starbrink (L), 1:e vice ordförande i sjukvårdsutskott- och styrelsen Söder Jessica Eriksson (L), tjänsteman och ansvarig för avtalet med Aleris Peter Hultqvist, Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) och vikarierande oppositionsrådet i Haninge Sven Gustafsson (M).

Politikerna som inledde gav alla typiska politikersvar: ”Vi beklagar att det har blivit såhär”, ”Det är vår ambition att ha en vårdcentral här”, Det är en viktig fråga”, ”Vi hoppas att någon annan ska ta över” och så vidare. Det fanns en bred samstämmighet mellan M, L och S att det inte spelar någon roll huruvida vårdcentralen drivs i privat eller offentlig regi.
Från golvet var man dock långt ifrån nöjda med politikernas inledande svammel.
– Varför agerade ni i landstinget inte med en gång när ni fick reda på att avtalet hade sagts upp?, dundrade en tungelstabo upprört.
Svaret blev då att de ”sonderar möjligheterna för vilken driftsform som ska gälla”.

Mattias Bernhardsson, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige ställde då hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande mot väggen:
– Frågan om driftform är också en fråga som tid. Den 30 november stänger Aleris vårdcentralen. Ni säger att ni har "hoppats på att en ny privat vårdgivare ska anmäla intresse att ta över", men ingen har ju gjort det. Nu har det gått månader. Och nu säger ni att ni ska – "om några veckor" – börja ringa runt till olika privata vårdföretag och fortsätta 'hoppas'. Hur kan ni ha tid till det? De 6 000 listade patienter som står utan vårdcentral snart har inte den tiden. Ni måste börja nu – agera och ta över vårdcentralen i offentlig regi, krävde Mattias Bernhardsson (RS).
 – Vi har den här ordningen, att först ge möjlighet till vårdgivare att anmäla intresse att ta över. Dessutom tar det tar tid att rekrytera läkare, det är inte bara att öppna en vårdcentral hur som helst, replikerade Anna Starbrink (L).
– Du har ju alldeles rätt i att det tar tid att rekrytera bra läkare, särskilt till fast anställning istället för de stafett- och hyrläkare som Aleris hade. Det ju precis därför det är landstinget som måste agera. Ni borde börjat rekrytera för länge sen. Ingen privat har anmält intresse att ta över. Ska ni fortsätta att hoppas eller ska ni agera och ta över?, frågade Mattias Bernhardsson (MB) och drog ned kvällens första applåder.
Ju längre mötet fortskred, desto mer insåg deltagarna på mötet att politikerna inte gav några raka besked eller svar och blev därför än mer upprörda. Kritiken haglade mot de negativa effekterna av privatiseringarna och marknadens kaos. En efter en begärde tungelstabor ordet och krävde en landtingsdriven vårdcentral.
– Det spelar visst roll om det är privat eller offentlig driven vårdcentral! Privata har alltid ett eget vinstintresse och borde inte ha i vården att göra. Landstinget ska inte jaga företag – ta över det i offentlig regi istället!, rasade en äldre herre.
– Marken rycktes bort under oss tungelstabor när vi fick reda på detta. Att det bara får fortgå, detta rofferi. Det är bedrövligt, sade en annan.
– Vart ska alla sjuka personer ta vägen egentligen? Det måste bli skärpning! Jag är barnmorska på Södersjukhuset, och BB Sophia visade tydligt vilket fiasko privatiseringarna är, sade en kvinna.
Från politikerna och tjänstemannen blev svaret dock att man skulle söka sig till en annan vårdcentral eftersom det kommer dröja ett tag innan man lyckats hitta någon annan som kan driva vårdcentralen samt att detta är en ”extraordinär situation”. Men, som en person mycket riktigt påpekade, om det nu är en extraordinär situation, då krävs det en extraordinär åtgärd för att tillgodose behoven.
Dessutom är detta inte alls något extraordinärt, tyvärr. Även en vårdcentral i Spånga ska läggas ned, enligt en liten notis i deras lokaltidning.
– Det är tydligt att ni i landstinget inte har några svar. Allt är möjligt – om man vill!, sade en kvinna i slutet av mötet.
”Har vi inte alla rätt till lika vård!?”, ”Verkligheten är annorlunda än era förbannade regelverk”, ”Vad har vi er i landstinget för egentligen!?” med mera kommentarer haglade fortsättningsvis.

Efter mötet var känslan att politikerna inte gör ett skvatt för att stoppa nedläggningen och flera som pratade med medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna var märkbart förbannade. Nu behöver kampen trappas upp och Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta kampanja för att stoppa nedläggningen av Tungelsta vårdcentral.

Avgörande för att pressa det borgerliga styret i landstinget att ge efter för kraven är protester. En man-ur-huse-mobilisering av boende i Tungelsta, Västerhaninge och av alla som drabbas är det som behövs för att visa att vi menar allvar.
Hälso- och sjukvårdsnämndens nästa möte är tisdagen den 27 september kl 15.00 i Gjörwellsalen i Landstingshuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.