tisdag 18 juni 2013

Historien om hur Kulturparken i Handen vanns genom kamp

Tompa Eken och Jujja berättar om den historiska kampen för Rudanområdet, träkåkar och oaser i Handen

"En gång på våren 1988 gick vi in på ett kommunfullmäktigemöte och kopplade in en gitarr och ställde oss i talarstolen och rev av en låt... Vi spelade i en minut innan en moderatpolitiker han springa fram och dra ut sladden till mikrofonen."


> Läs också om hotet mot Kulturparken idag och RS utfrågning i fullmäktige



Av Ruben Derkert

Jag träffar eldsjälen Tommy 'Tompa Eken' Ekengren och Jörgen 'Jujja' Jansson på Cafe Malmen i Handen. Det är med anledning av att Gula villan, som varit en metropol för Stockholms punkvärld under snart 20 år, nu hotas av nedläggning och rivning av Haninge kommun.

- Vi var ett gång som hade hängt mycket på allaktivitetshuset Oasen i Rågsved, som ockuperades mot nedläggning. Vi hängde härute i Handen och 1979 gick vi ihop och skapade en kulturförening som vi döpte till kulturföreningen Ultra. Vi ville ha en Oas i varje förort helt enkelt. Först fick vi ha aktiviteter varje söndag på vikingagården som var en fritidsgård. Men vi var inte nöjda med att bara få vara där en dag i veckan mellan tre och tio, berättar Tompa Eken.

- Vi skrev brev till alla nämnder i kommunen och snackade med politikerna som kom på en frågestud en musikkväll och när de kom blev de ju rätt paffa när de såg hur många ungdomar vi kunde dra på en söndag kväll.- Kommunalrådet då var sosse och hette Sven Gunnar Carlsson. Vi i Ultra gick ihop med ett gäng villaägare i Handen och några andra som var emot att kommunen brände upp sina egna kommunala träkåkar, för de gjorde de nämligen för att kunna bygga hyreshus men också för att bygga det som nu är Haninge centrum komplexet. Och tillsammans bildade vi 'Rädda Rudan-området', berättar Jujja.


Hela området runt Rudan som ligger ner från komvux och Riksäpplet ville kommunen bygga Haninge centrum på och då riva hela grönområdet och några villor som kommunen ägde som låg i närheten. Det arrangerades fem demonstrationer utanför kommunmötena och till slut stoppade man planerna på att riva Rudanområdet och gav även Ultra ett kommunalt trähus 1980.

- Det var värsta segern alltså. Vi hade flera spelningar med olika punkband i månaden, jag bakade bullar och några drejade keramik och lite sånt. Under åren 1980 till 1988 spelade över 1000 band och mellan 30 000 – 35 000 personer besökte Ultrahuset. Ebba grön spelade där flera gånger i början av 1980-talet och även Scream spelade där, som trummisen i Nirvana Dave Grohl spelade i, minns Tompa.

- Vi hade fram till 1988 rivningskontrakt som varade i tre månader i streck men som gång på gång förnyades fram till 1988 då kommunen valde att inte förnya kontraktet och försökte få ut oss. Vi svarade då med att ockupera huset dygnet runt i flera månader vi turades om och vi hade flera demonstrationer utanför kommunhuset i Handen och flera demonstrationer inne i stan på Sergels Torg där vi samlade ett 100 tal.

Det var många människor som kände sig hemma på Ultrahuset och som kunde vara sig själva där utan någon profithets.

- En gång på våren 1988 gick vi in på ett kommunfullmäktigemöte och kopplade in en gitarr och ställde oss i talarstolen och rev av en låt som jag skrivit om Ultrakåken. Vi delade ut sångtexten på lappar till alla politiker i rummet. Vi spelade i en minut innan en moderatpolitiker han springa fram och dra ut sladden till mikrofonen. Det var en rolig grej. En av politkerna utbrast hur fan kan ni bete er på det här sättet? Och jag svarade att jag betalar ju skatt så jag har ju iaf rätt att åtminstone använda mig av yttrandefriheten som vem som helst. Han blev helt paff, berättar Tompa.

- Vi fick en ide då på våren 1988 och tryckte spränglistor inför valet för att få in någon i kommunfullmäktige som kunde ändra lite på kulturpolitiken i Haninge. Tidningarna fick nys om det så det blev en del liv. Men vi bangade i sista sekund och la aldrig ut dem. Vi tänkte att tänk att behöva sitta i kommunhuset med alla gamla gubbar det hade ju inte vart så kul.

I Augusti 1988 brann ultrakåken. Det finns olika teorier om vad som hände vissa säger att det var polisen. Tidningarna skrev att tre drogpåverkade killar från Norge hade påträffats i rondellen i Handen och att de var polisens misstänkta.  Men det kändes lite osannolikt, tycker Tompa.

- Vi började nu istället att spela musik varje söndag i Handen, flera band spelade och jag  bakade bullar. Vi stod vid stationen i Handen inne ibland inne i pendeltågsstionen vilket ledde till att polisen kom dit och vissa fall hade de hundar med sig för att mota bort oss. Ha kul i pendeltågsstationen?! Det kan ju störa ordningen! Efter ett år fick vi till slut hunddagisset, ett gammalt hunddagis i ett litet hus på 30 kvm som det dessutom stod hunddagis på. Det var väl inte som gjutet men det dög.

- 1991 efter mycket om och men fick vi till slut gula villan bredvid Gamla Folkets hus där RoJ-teatern höll till. Men det var också under hård kamp för då ville kommunen precis som idag få bort RoJ och bygga bostäder men då hjälpte vi till och efter ett antal demonstrationer så ändrade sig politikerna och vi fick då Gula Villan till slut, säger Jujja.

- Det här med rivningsplanerna idag visar på hur långt kommunen är beredd att gå och bevisar att det vi har kämpat oss till under alla år fortfarande inte är en självklarhet, avslutar Tompa Eken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.