torsdag 17 maj 2012

Kasinoekonomi ned i ett svart hål

Hur är det möjligt att förlora hela 14 miljarder kronor på några misslyckade spekulationsaffärer?, kanske någon frågar med tanke på att storbanken JP Morgan nyligen tvingades erkänna att banken gjort storförluster på så kallade tradingaffärer.

Tradingaffärer är en slags avancerad vadslagning med kundernas pengar. Svenska HQ-bank, om ni minns den, sysslade mycket med tradingaffärer och det gick som det gick – kollaps.

I jämförelse med JP Morgan var HQ-bank ett litet bankkontor. JP Morgan är USA:s näst största bank och inte för inte kallas vd:n Jamie Dimon för ”kungen av Wall Street”. Och en furstlig lön har denne Dimon. Det finns nog ingen bankdirektör som har ett så fett lönekonto. ”Under 2011 fick han (Dimon) se 42 miljoner dollar trilla in på kontot, eller 290 miljoner kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som det har pratats om tidigare, vilket innebär att Jamie Dimon varje dag, året runt, drar in 794 520 kronor. Bryter vi sedan ned den siffran ytterligare innebär det att han tjänar 33 105 kronor i timmen eller 551 kronor i minuten”, enligt Svenska Dagbladets Wall Street blog.

På några timmar drar Dimon in lika mycket som många amerikanska arbetare tjänar på ett helt år.
JP Morgan gör en årsvinst som är betydligt större än de flesta länders BNP (bruttonationalprodukt) och under 2010 delade banken ut 2,5 miljoner kronor per anställd i bonus. Det var bara ökända Goldman Sachs som var värre med i snitt 2,8 miljoner kronor i bonus per anställd.
Länge försökte banken hemlighålla förlusten. När det inte gick, skyllde man på en enda anställd kallad Voldemort efter Harry Potters onde fiende – och när han ingen köpte detta, lät man pensionera några välavlönade direktörer. Det är så det brukar vara när kapitalismen som system ska räddas.
Men JP Morgans svindlande affärer har blivit ännu ett exempel på kapitalismens haveri.

”Sådan är kapitalismen, man gör ibland ett misstag”, sa republikanen Rob Portman i ett sanslöst dumt försök att försvara JP Morgan och hålla stånd mot kravet på hårdare kontroll och reglering av bankerna. Portman talade också i egen sak. Han är nämligen köpt av den amerikanska finanskapitalismen. JP Morgan-bossen Jamie Dimon gav personligen ett kampanjbidrag till Portman på 28 000 kronor 2010. Totalt har Portman fått över 32 miljoner kronor från banker som JP Morgan. Så nu är det pay back time, Sådan är kapitalismen.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.