fredag 28 oktober 2011

Asylrörelsen i Stockholm samlade 110 till möte om asylkampen

110 personer deltog på det första mötet med Asylrörelsen i Stockholm. Syftet med mötet var att samordna alla som kämpar för att stoppa utvisningar och för att rätten till asyl ska återinföras.
Första talare var Foujan Rouzbeh, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm. Hon berättade att Sveriges utvisningar är en del av den alltmer inhumana flyktingpolitik som EU driver. EU:s flyktingmurar innebär att folk dör på väg till Europa.
Foujan Rouzbeh, Asylrörelsen

– Vi har hört Billström prata om ”kostsamma konsekvenser” för att låta flyktingar stanna. Samtidigt befinner sig hela EU:s politiska etablissemang i en förtroendekris. Folk protesterar och strejkar, och etablissemanget behöver en syndabock.
–EU samordnar deportationer. Asylrörelsen måste samordna motståndet, konstaterade Foujan.

Många talare visade på hur katastrofal situationen är för de asylsökande som nekas uppehållstillstånd. Bland annat nämndes Migrationsverkets vidriga behandling av Ali Mansouri, som nu suttit inlåst på flyktingförvaret i Märsta 71 dagar, blivit utsatt för två försök till tvångsutvisning samt misshandlad och nekad läkarvård. Allt detta trots att han har solklara asylskäl. Det konstaterades att Sverige gång på gång bryter mot den FN-konvention som säger att personer som löper risk för tortyr inte får utvisas.

Samtidigt genomsyrades mötet av optimism om möjligheterna för Asylrörelsen. Fokus sattes på att nå ut till fler för att bygga en massrörelse, som drar ut tusentals på gatorna i protest mot den omänskliga flyktingpolitiken. I många av talen refererades det till den stora rörelsen för flyktingamnesti 2005, då 10 000-tals runt om i landet gick ut och demonstrerade till stöd för de apatiska flyktingbarnen och för en allmän flyktingamnesti.

– 2005 fick 10 000-tals asylsökande uppehållstillstånd, vi ska göra om det. Vi ska tvinga dem att ändra lagen, sa Sara Nakhaei från Iranska flyktingars riksförbund.
– Vi måste få med oss så många som möjligt i rörelsen, oavsett vilket parti de är med i, sa Anna Otto, som kämpat för att hennes mormor Ganna ska få stanna i Sverige.

Amineh Kakabaveh (V)
Talade på mötet gjorde också Amineh Kakabaveh, som är riksdagsledamot för Vänsterpartiet samt ordförande för Varken hora eller kuvad. Hon förklarade att de hot som finns mot hbt-personer och kvinnors säkerhet ignoreras av Migrationsverket. Hon berättade om två homosexuella tjejer som flytt från Irak, där myndigheterna redan har dödsförklarat dem.
– Att vara utsatt för könsrelaterat våld eller förföljelse på grund av att man är hbt-person räknas inte som skäl för att få stanna i Sverige. Inte ens att vara dödsförklarad i sitt hemland räknas som skäl nog, sa Amineh.
– Vi ska inte vara rädda. Vi måste organisera oss. Med tanke på att det här händer varje dag måste vi bli fler i den här gruppen, fortsatte Amineh.

Stefan Berg som är aktiv i Aktion mot deportion i Göteborg och Rättvisepartiet Socialisterna, berättade om erfarenheter från deras arbete. Aktion mot deportation lyckades i början av deras kamp mot massutvisningar av irakiska flyktingar att hålla Migrationsverkets förvar blockerat i tre dagar. Sedan dess har polisens repression hårdnat, men kampen för asylrätten fortsätter och engagerar fler.

Stefan Berg (RS)
– Vi har gjort stora framsteg. Elva personer har fått asyl efter våra kampanjer och vi har vänt debatten till att handla om massutvisningar i stället för massinvandring, sa Stefan, och fortsatte med att peka på att kampen måste föras på olika fronter. Dels kan man stoppa utvisningar genom direktaktioner, dels genom politiska påtryckningar. Även juridiska påtryckningar är viktiga för att köpa sig tid.

Stormötet beslutade att Asylrörelsen ska delta på demonstrationen för asylrätten den 28:e oktober (idag), samt anordna en stor demonstration för asylrätten och mot rasismen lördagen den 3:e december. Det togs också beslut om att stödja och delta i demonstrationen mot mazistmarchen den 10:e december.

Såväl privatpersoner som en lång rad organisationer anslöt sig till Asylrörelsens samordningsgrupp. De organisationerna är Iranska flyktingars riksorganisation, Rättvisepartiet Socialisterna, Iranska flyktingars riksförbund, Ethiopian refugee association, Casa Peru, Kurdiska framtidsrörelsen i Syrien, och Afghanska föreningen. Fler organisationer och privatpersoner är välkomna att ansluta sig till Asylrörelsen.

Karin Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.