måndag 27 juni 2011

En lektion i marknadens diktatur

”Häng inte läpp, statsministern” manade Expressen på ledarplats den 17 juni. Enligt tidningen ser Reinfeldt numera allt för dyster ut och har förlorat sting et. Reinfeldt måste förstå att han leder en minoritetsregering, upplyser Expressen och uppmanar honom att dela makten. För då blir det roligare. ”Lite mer maktdelning är upplivande för Mo der Svea”, är Expressens slutkläm. En breddad högerallians, skulle det vara roligt?

Expressens ledarskribenter anser för övrigt att det dummaste Grekland kan göra är att lämna euron. Det är lärdomen av 1990-talets kris i Haninge, menar ledarskribenten Eric Erfors under rubriken ”I Aten så som i Haninge”. Ledaren är en av de dummaste jag läst på länge. Läs bara: ”Under 1990-talet blev Haninge kommun söder om Stockholm ett Grekland i miniatyr. I Haninge hade politikerna misskött finanserna under decennier och låtit den offentliga sektorn svälla för mycket. Droppen blev det när finansbubblan sprack i bostadsbolaget Haningehem och det började spekuleras i om Haninge skulle överleva som självständig kommun. Staten blev IMF och fick rycka ut med nödlån och kommunen sparade 25 procent i verksamheten, höjde skatten och sålde energiverket” mässar Expressen och nämner förstås inte att vägen till Haninges konkurs kantades av en mängd projekt som skulle göra kommunen attraktiv för höginkomsttagare.
Dyrast av alla dessa projekt var renoveringen av Haningehems bostadsbestånd i Valla och Brandbergen. Det som från början skulle kosta 919 miljoner kronor, kostade till slut 3 100 miljoner kronor. Ombyggnaden blev 20 procent dyrare än om man hade byggt helt nya hus!
Formatorskandalen knäckte kommunen och staten fick gå in med lån och stöd. Bankerna lånade också ut, men ställde som krav att kommunen skulle styras av en koalition av M, FP och S (samma partier som varit ansvariga för alla skandaler) fram till 1997 – oavsett vem som vann valet!
I låneavtalen fanns t o m en klausul om att politikerna måste vara eniga.
En av tre kommunanställda förlorade jobbet. Det var marknadens diktatur i all sin nakenhet och Haninge har aldrig rest sig efter detta stålbad.
Men krispolitiken i Haninge visar vägen hävdar Expressen. Och visst visar den vägen – mot avgrunden och slutlig konkurs.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.