torsdag 16 december 2010

Köpenhamn: Polisen dömdes för sina övergrepp mot demonstranter

I Köpenhamn tingsrätt dömdes polisen i dag för 250 olagliga frihetsberövanden under klimatprotesterna 11-16 December 2009.
- Detta är en stor seger, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och en av de 250 målsägandena som mottog domen idag.
Polisen och politiker menar att massgripandet skedde helt i enlighet med dansk lag (den ökända lymmelpakken som skapats särskilt för klimattoppmötet), vilket om så är fallet betyder att demonstrationsrätten som grundläggande demokratisk rättighet är under hot.
– Låter vi polisen behandla miljöaktivister så här idag, står andra på tur imorgon, säger Mattias Bernhardsson, som menar att massingripanden av detta slag även kommer användas mot strejkande arbetare, ungdomsprotester och andra i framtiden.
178 av de målsägande greps den 12 december 2009 på Amagerbrogade när de deltog i en massdemonstration med 100 000 deltagare. Polisen attackerade demonstrationen oprovocerat med en "kniptångsmanöver" och frihetsberövade 1 000 personer. 905 demonstranter blev kvarhållna under flera timmar, bakbundna med bultband och staplade över varandra på marken i decemberkylan.
Domstolen konstaterade att polisen inte hade rätt att kvarhålla de 905 då de inte utgjorde fara eller störde den allmänna ordningen. Domstolen slog fast att förhållandena under omhändertagningarna och fängslandena var förnedrande och i strid med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i artiklarna 3 och gav var och en av de 178 sökande 9 000 kronor i ersättning.
Polisens dagordning var från början att statuera exempel. I banduppspelningar avslöjas hur polischefen beordrar sina mannar att den 16 december "gå lös" på både demonstranter och pressjournalister med batonger Bella Center där klimattoppmötet hölls förra året. De skulle slås "glödröda" enligt uppspelningen.
Men polisvåldet var framför allt en avspegling av en högerregering som med stöd av rasistiska Dansk Folkeparti, vill se hårdare tag mot alla som protesterar. Domen är ett slag i ansiktet på hela högeretablissemanget och lymmelpakkens dagar kan var räknade spekuleras det kring.
Samtidigt avslutades årets klimattoppmöte i mexikanska Cancún, helt utan några bindande åtaganden, dvs ännu ett bakslag för jordens klimat och mänsklighetens framtida levnadsmöjligheter. Förhoppningen om en förändring ligger helt i händerna på arbetare och unga, den fackliga kampen och de sociala rörelser som tar kampen för klimaträttvisa världen över.
Från Offensivs reportrar i Köpenhamn

Läs mer i Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.