onsdag 10 februari 2010

Stor effekt när sopgubbarna vägrar obetald övertid


Sopgubbarnas kamp i Stockholm mot försämrade löner och villkor gäller alla arbetare. Arbetsdomstolen ställde sig förra veckan på arbetsgivarnas sida. Nu måste Transport och hela LO ta kamp mot lönesänkningar och osäkra jobb.
Arbetsdomstolens dom innebär fritt fram för kraftiga lönesänkningar på flera tusen kronor per månad samt längre arbetsdagar. Totalt drabbas ett sjuttiotal av Stockholms sopgubbar, som får sina fasta jobb omvandlade till provanställningar, trots att många har jobbat i 10 eller 20 år!

– Det här är precis vad avtalsrörelsen och Jobbupproret handlar om. Arbetsgivarna vill avskaffa fasta jobb och sänka lönerna. Det säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och aktiv i det nystartade Jobbupproret.

Det är en facklig gräsrotskampanj som kräver fasta jobb.
I Sverige idag är 60 000 anställda av bemanningsföretag och 600 000 har tillfälliga jobb. Andelen tillfälliga jobb är bland de högsta i Europa.
Även om Transports avtal, för bland andra sopgubbarna, inte går ut förrän nästa år understryker AD:s dom att fackföreningsrörelsen nu måste svara.
Sopgubbarna själva har redan börjat kampen genom att vägra obetald övertid. Och det har fått effekt med besked. I snitt hämtas bara 25-30 procent av den sopmängd som hämtades tidigare.

– Arbetsbelastningen har varit för hög på varje bil. Nu visar vi hur hårt vi slitit tidigare för arbetsgivarna. Nu kör vi 8 timmars arbetsdag och följer arbetsmiljölagarna, med mängder av sopor kvar att hämta, berättar en sopgubbe.

– Det är systemet med upphandlingar som är fel, politikerna i stadshuset är ytterst ansvariga, sammanfattar han sitsen för sopgubbarna.

Borgarrådet Ulla Hamilton (M) har svarat med att sprida rykten om påstådd ”svarthämtning”, att sopgubbar skulle hämta extra sopor för pengar. Det visar hur långt ifrån arbetares vardag Stockholmsmoderaterna lever.
De senaste åren har sopgubbarnas huvudkrav varit ett tak som reglerar belastningen – inte ännu mer sopor att hämta.
Ansvaret för alla sopor som då inte hämtas ligger helt och och hållet på sopföretagen och på de politiker som är ansvariga för system med upphandling, som ständigt försämrar löner och arbetsvillkor.
Det som nu behövs är att Transport och LO mobiliserar till stöd för sopgubbarna, och som en förberedelse för avtalsrörelsen. En stor demonstration på dagtid skulle vara en styrkeuppvisning och varning till arbetsgivarna i både privat och offentlig sektor. De politiker som står bakom upphandlingssystemet, där företagen tävlar om att skära ner lönerna, skulle också skakas om.
Facken måste samtidigt förbereda för strejk i avtalsrörelsen, för att kunna besvara arbetsgivarnas provokationer.

• Allt stöd till sopgubbarna. Deras kamp gäller alla arbetare.
• För en facklig massmobilisering till stöd för sopgubbarna och
för fasta jobb.

Arbetsdomstolens klassdom
■ En enhällig Arbetsdomsto (AD) beslutade att helt stödja arbetsgivarna mot Transport.
■ I domskälet står bland annat att ”Arbetsdomstolens slutsats är att kollektivavtalet och den aktuella löneöverenskommelsen inte kan anses ge det av förbundet påstådda löneskyddet”. AD säger alltså att avtalet inte skyddar mot lönesänkning.
■ AD ger också arbetsgivarna rätt att säga upp de som inte godtar försämringarna, vilket redan har drabbat de åtta sopgubbar anmälan till AD gällde: ”Då Arbetsdomstolen funnit att erbjudandena inte var i strid med kollektivavtalet finner Arbetsdomstolen att det förelegat saklig grund för uppsägning av arbetstagarna.”
■ AD dömer alltså helt för arbetsgivarna och ”avslår Svenska Transportarbetareförbundets talan.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.