torsdag 31 oktober 2019

Nu måste Kommunal ta fajten

– Nu gäller det för gräsrötterna att se till att ledningen inte sviker igen, säger bussföraren och huvudskyddsombudet Petri Myllykoski (RS). Foto: Natalia Medina.
Bryt märket och ta strid för de lågavlönade


av Per Olsson
- - -


Efter att Kommunal och Pappers har valt att inte ingå i LO:s så kallade samordning finns större förutsättningar att bryta det ”märke” som arbetsgivarna och fack inom industrin ensamma sätter och som blir till ett lönetak för övriga fack.
"krävs lönekrav i kronor och ören, särskilda låglönesatsningar och konfliktförberedelser"
I nästa års avtalsrörelse ska 485 kollektivavtal förhandlas om, där närmare 2,5 miljoner anställda berörs.
Att Kommunal och Pappers valt att inte gå med i LO:s samordning ger besked om att det åtminstone finns en början till ett tryck underifrån. Efter flera år av rekordvinster på lönernas bekostnad och en högkonjunktur som har präglats av ovanligt låga lönelyft finns som Pappers har uttryckt det ”ett stort utrymme för löneökningar”.
– Det är klart positivt att Kommunal har sagt upp samordningen. Men nu måste man också vara beredd att ta en fajt för de lågavlönade kommunalarna, säger huvudskyddsombudet Petri Myllykoski, bussförare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och fortsätter: 
– Ledningen känner trycket underifrån, att någon gång måste de lågavlönade börja komma ikapp. ”Märket” har länge varit heligt för fackledningen, men inte för medlemmarna. Inom andra förbund finns löneglidning (löneökningar utöver avtalets); särskilt när det råder högkonjunktur måste arbetsgivarna betala mer för att locka till sig arbetskraft. Men nåt sånt finns inte inom Kommunal. 
– På det senaste medlemsmöte tog jag upp att ”märket” borde skrotas och att Kommunal måste rusta för strid. Kommunals ledning känner trycket på sig att den måste göra bra ifrån sig i avtalsrörelsen för att inte tappa fler medlemmar. Nu gäller det för gräsrötterna att se till att ledningen inte sviker igen.
”Märket”, tillsammans med att den offensiva lönekampen inte har fått plats i LO-förbundens samordning, har resulterat i att arbetarna under lång tid halkat efter grupper i samhället och att löneutjämningen mellan män och kvinnor har stannat av.
Om den negativa utvecklingen ska vändas krävs lönekrav i kronor och ören, särskilda låglönesatsningar och konfliktförberedelser, men inget av detta finns med i det förslag till avtalsplattform som 12 av LO:s 14 fackförbund har ställt sig bakom. Och efter att ha lämnat samordningen är det upp till bevis för Kommunals ledning.

LO:s föreslagna låglönesatsning – att alla som tjänar under 26 100 kronor ska få ett påslag som motsvarar vad de skulle ha fått i procent om de hade haft den lönen – var för låg och utan någon som helst individgaranti.
”LO:s låglönesatsning ger inte våra medlemmar ens en Skogaholmslimpa”, som Kommunals ordförande Tobias Baudin sa till LO:s tidning Arbetet.
Att bryta samordningen är steg i rätt riktning. Men om Kommunal ska få upp lönerna och få till stånd en rejäl uppvärdering av barnskötare, skötares, undersköterskors med fleras arbete och Pappers ska få igenom sitt krav på ett lönelyft på 4 procent krävs att de båda förbunden är beredda att ta fajten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.