måndag 23 januari 2017

Företag som ska bostadsexploatera Söderbyskogen på ruinens brant

”Riv avtalet”, kräver Rättvisepartiet Socialisterna
Ur kommunens planbeskrivning
Rättvisepartiet Socialisterna vill rädda Söderbyskogen från bostadsexploatering, såväl som boende i Norra Söderby varav den överväldigande delen även ställt sig bakom en namninsamling som de själva organiserat. Skogen används av boende och förskolorna dagligen. Nu har det även kommit fram nya uppgifter som visar att ett av de företag som ska exploatera området genomgår en stor ekonomisk kris, som potentiellt kan drabba kommunen hårt om planerna fortgår.
Det är företaget ”Grand living 1 AB” (Nischer 1 AB vid tidpunkten för undertecknandet) som tillsammans med ”Concent AB” anmälde intresse att bygga ca 300 nya lägenheter varav ca 50 seniorbostäder inom ”Söderby Huvudgård 2:1”. Markanvisningsavtalet skrevs med Grand living baserat på att exploateringen skulle ske tillsammans med Concent AB – ett företag som nu befinner sig på ”ruinens brant”.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Concent Holdig AB befinner sig på NGM-börsens observationslista och har tappat flera bostadsprojekt på kort tid nu. Norrtälje kommun har sagt upp sitt markanvisningsavtal med bolaget, uttryckligen för att de är oroade över en ekonomisk baksmälla. Nu måste Haninge kommun agera snabbt och säga upp markanvisningsavtalet. Vi har inte råd med ännu en kostsam byggskandal, som med Formator då Haninge gick i konkurs med en förödande välfärdsslakt under hela 90-talet, varnar Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson.
Den 9 januari beslöt styrelsen för Concent Holding AB att de skjuter upp aktieutdelningen för fjärde kvartalet 2016, vilket är att jämställa med att ställa in räntebetalningar på lån. Nu skjuter de även upp utdelningen för första kvartalet 2017.
Förra årets tredje kvartalsrapport var katastrofal: rörelseresultat var negativt med närmare 56 miljoner kronor och kvartalets förlust efter skatt var 74,3 miljoner kronor.

Fastighetsnytt skriver att: 
”bolaget haft anmärkningsvärt svårt att sälja sina projekt och rykten på marknaden gör gällande att man i princip endast har kunnat avyttra genom närståendetransaktioner eller till köpare som sedan tidigare har haft en affärsrelation med bolagets ägare.”
Vd:n, revisorn och nästan hela ledningsgruppen sade upp sig i höstas och både styrelsemedlemmar och aktieägare säljer nu aktier. Även Nischer Properties AB – som äger Grand living 1 AB – har sålt alla sina aktier i Concent Holding AB.
Det finns även andra grunder för att säga upp markanvisningsavtalet, exempelvis att den mark som specificerats i avtalet inte stämmer överens mot den nya plankartan.
– Markanvisningsavtalet borde rivas på dessa grunder. Kommunen borde ta tillfället i akt och ha ett förutsättningslöst samråd med de boende. Alltså en omvänd planprocess, att involvera de boende i diskussioner om var bostäder skulle kunna byggas, innan de skyndar vidare med en planprocess som bara möter motstånd, säger Mattias Bernhardsson (RS).

torsdag 19 januari 2017

Akut krisläge i vården


Personalen larmar: ”Vi går på knäna”


Av Katja Raetz,
specialistsköterska
- - -

De senaste veckorna har larmrapporterna från läkare, under- och sjuksköterskor duggat tätt om den pågående krisen inom sjukvården, framförallt på akutsjukhusen runt om i Sverige.
Dagens Nyheter har i flera artiklar rapporterat från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm hur patienter får ligga kvar på akuten uppemot 40 timmar, hur personalen tvingats göra omöjliga prioriteringar och mår dåligt över att inte kunna garantera patientsäkerheten.
"de sex största vård- och omsorgsjätterna gjorde 1,5 miljarder kronor i vinst 2015"
Läkaren Valeria Castro har tillsammans med skyddsom­buden från Läkarförbundet, Kommunal och Vårdförbundet skrivit en debattartikel till SVT Opinion som ger en bild av verkligheten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där svårt sjuka patienter vårdas uppemot tre dygn på akuten då det saknas vårdplatser.
”När ordet ’vård’, byts ut mot termer som ’effektivitet’ och ’logi­stik’ i kombination med dåliga arbetsvillkor, stress och såväl dålig ingångslön som dålig löneutveckling, ja då säger både kropp och själ till slut ifrån”, skriver de.

onsdag 18 januari 2017

Varför ökad otrygghet – och vad bör göras?


Ta kamp mot sexism och för brottsförebyggande åtgärder

Lina Rigney Thörnblom (RS)

Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Allt fler känner sig otrygga i sina bostadsområden, framför allt kvinnor där en del undviker att lämna hemmet vissa tider. Det visar 2016 års Nationella Trygghetsundersökning (NTU).
År 2005 började Brottsförebyggande rådet (Brå) mäta hur trygga människor i Sverige upplever sig vara. Den senaste rapporten (NTU 2016) visar på en ökad upplevd otrygghet.

måndag 16 januari 2017

Rädda Söderbyskogen

Foto: skogenkvar.nu
Boende protesterar när ännu en tätortsnära skog i Haninge hotas av exploatering • Den akut hotade spillkråkan häckar i skogen

"Rör inte barnens lekskog!". Boende i Söderby protesterar nu mot Haninge kommuns plan att avverka Söderbyskogen för att bygga bostäder. Det detaljplanerade området vid namn "Söderby Huvudgård 2:1", belägen i Norra Söderby, är en liten men mycket uppskattad skog av områdets förskolor, de boende och särskilt barnen som här kan träffa på både rådjur, älg, grävling och räv.
– Det är en enorm uppslutning bakom kravet att bevara skogen här i Söderby, alla vi pratar med är mot kommunens planer, säger Johan Lundborg, boende i området och aktiv mot exploateringen.
– Det slår mig varje gång jag är ute i skogen hur mycket bär, svamp, växter och blommor det finns, berättar Lena Hauptman, som bor precis där skogen tar vid.
Förskolorna Alen och Piren samt alla dagmammor använder skogen i pedagogiskt syfte och Båtmansskolan använder skogen för orientering med eleverna.
Haninge är en av de snabbast växande kommunerna i landet. Bostäder byggs eller planeras byggas i alla kommundelar och i Vega byggs en helt ny kommundel för 10 000 invånare med ny pendeltågsstation.

Mattias Bernhardsson (RS)
Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för att bostäderna ska vara billiga och allmännyttiga hyresrätter – då bostadsbristen omfattar främst låginkomstattgare och unga – men också för att bevara skogarna, skärgården och kulturlandskapen.
– Det finns ingen motsättning mellan att bygga nya bostäder och att bevara naturen. Vi vill förtäta kommundelarna där det finns "döda ytor" och barriärer, exempelvis genom att bygga ned garage och stora parkeringsplatser under jord samt bygga över huvudleder där det är möjligt, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson, som vill se omvänd planprocess med samråd som första steg och där kommundelsinvånarna involveras i att ta fram planförslag på nya byggplatser.

lördag 14 januari 2017

Mer krävs om hela landet ska leva


Rättvisepartiet Socialisterna: "En regionalpolitik värd namnet kräver ett uppbrott från den högerpolitik och det marknadstänkande som under lång tid har förenat riksdagspartierna"


Av Per Olsson
- - -

I förra veckan presenterade landsbygdskommittén sitt slutbetänkande och 75 förslag på hur hela landet ska leva. I full enighet föreslår samtliga åtta riksdagspartier bland annat att 10 000 statliga jobb ska flyttas (landsbygdskommittén använder ordet ”rekommenderar”) från Stockholmsområdet, sänkta arbetsgivaravgifter och avskrivning av studielån i 23 glesbygdskommuner samt extra finansiellt stöd för att säkra både välfärd och service.