måndag 23 januari 2017

Företag som ska bostadsexploatera Söderbyskogen på ruinens brant

”Riv avtalet”, kräver Rättvisepartiet Socialisterna
Ur kommunens planbeskrivning
Rättvisepartiet Socialisterna vill rädda Söderbyskogen från bostadsexploatering, såväl som boende i Norra Söderby varav den överväldigande delen även ställt sig bakom en namninsamling som de själva organiserat. Skogen används av boende och förskolorna dagligen. Nu har det även kommit fram nya uppgifter som visar att ett av de företag som ska exploatera området genomgår en stor ekonomisk kris, som potentiellt kan drabba kommunen hårt om planerna fortgår.
Det är företaget ”Grand living 1 AB” (Nischer 1 AB vid tidpunkten för undertecknandet) som tillsammans med ”Concent AB” anmälde intresse att bygga ca 300 nya lägenheter varav ca 50 seniorbostäder inom ”Söderby Huvudgård 2:1”. Markanvisningsavtalet skrevs med Grand living baserat på att exploateringen skulle ske tillsammans med Concent AB – ett företag som nu befinner sig på ”ruinens brant”.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Concent Holdig AB befinner sig på NGM-börsens observationslista och har tappat flera bostadsprojekt på kort tid nu. Norrtälje kommun har sagt upp sitt markanvisningsavtal med bolaget, uttryckligen för att de är oroade över en ekonomisk baksmälla. Nu måste Haninge kommun agera snabbt och säga upp markanvisningsavtalet. Vi har inte råd med ännu en kostsam byggskandal, som med Formator då Haninge gick i konkurs med en förödande välfärdsslakt under hela 90-talet, varnar Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson.
Den 9 januari beslöt styrelsen för Concent Holding AB att de skjuter upp aktieutdelningen för fjärde kvartalet 2016, vilket är att jämställa med att ställa in räntebetalningar på lån. Nu skjuter de även upp utdelningen för första kvartalet 2017.
Förra årets tredje kvartalsrapport var katastrofal: rörelseresultat var negativt med närmare 56 miljoner kronor och kvartalets förlust efter skatt var 74,3 miljoner kronor.

Fastighetsnytt skriver att: 
”bolaget haft anmärkningsvärt svårt att sälja sina projekt och rykten på marknaden gör gällande att man i princip endast har kunnat avyttra genom närståendetransaktioner eller till köpare som sedan tidigare har haft en affärsrelation med bolagets ägare.”
Vd:n, revisorn och nästan hela ledningsgruppen sade upp sig i höstas och både styrelsemedlemmar och aktieägare säljer nu aktier. Även Nischer Properties AB – som äger Grand living 1 AB – har sålt alla sina aktier i Concent Holding AB.
Det finns även andra grunder för att säga upp markanvisningsavtalet, exempelvis att den mark som specificerats i avtalet inte stämmer överens mot den nya plankartan.
– Markanvisningsavtalet borde rivas på dessa grunder. Kommunen borde ta tillfället i akt och ha ett förutsättningslöst samråd med de boende. Alltså en omvänd planprocess, att involvera de boende i diskussioner om var bostäder skulle kunna byggas, innan de skyndar vidare med en planprocess som bara möter motstånd, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.