torsdag 28 januari 2016

Moderaterna vill dra in välfärden för flyktingar

Moderaterna rånade välfärden – nu skyller de på flyktingarna

Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Moderaterna fortsätter sin rasistiska agenda och föreslår nu att människor utan permanent uppehållstillstånd inte ska ha rätt till välfärd.
I september förra året sågs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sitta på läktaren i Globen i Stockholm under Hela Sverige Skramlar-galan, en gala för att samla in pengar för att hjälpa människor på flykt. I förra veckan, fyra månader senare, skriver Kinberg Batra tillsammans med Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson på DN Debatt om hur människor ska delas upp i två grupper utifrån de som är födda i landet och de som är tvingade till flykt. Moderaterna skriver att det krävs ”tuffa prioriteringar” och ”besparingar” för att få Sveriges ekonomi på rätt köl.
Man talar i toner om att den nuvarande S-MP-regeringen har sänkt den stabila ekonomi som den före detta Alliansregeringen påstås sig ha byggt upp.
Moderaterna föreslår att människor som enbart får tillfälliga uppehållstillstånd inte ska ha rätt till den svenska välfärden. Det vill säga att Moderaterna anser att ingen som flyr till Sverige på eget initiativ ska ha rätt till välfärd då tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel från och med den 1 juli i år.

"vi har sett de fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte bara har gå högerut, utan även närma sig Sverigedemokraterna"

Moderaterna föreslog i maj att tillfälliga uppehållstillstånd skulle införas, något man fick igenom i förhandlingarna med regeringen i oktober. Innan dess var det enbart Sverigedemokraterna som argumenterade för detta.
Den senaste tidens utveckling mot en allt mer öppen rasistisk politik är något Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv har varnat för länge. Med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och Socialdemokraternas skarpa högersväng med nedskärningar och privatiseringar var det bara en tidsfråga innan Sverige fick en så kallad dansk utveckling: En utveckling där vi har sett de fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte bara har gå högerut, utan även närma sig Sverigedemokraterna.

tisdag 19 januari 2016

Ut med fackpamparna

Alla papper på bordet • För ett kämpande, demokratiskt Kommunal 

Detta är facket. Inte pamparna.
Av Per Olsson

De ansvariga måste gå och alla papper upp på bordet. Svindlerierna i Kommunal och pamparnas lyxliv på medlemmarnas bekostnad är en skandal som redan har kostat förbundet mer än 5 000 medlemmar. Ännu fler medlemmar kommer att lämna så länge de ansvariga tillåts sitta kvar.
– Ledningen måste bytas ut. Tillsätt en utredning där medlemmarna, inte bara Aftonbladet, kan granska förbundsledningen som har missbrukat vårt förtroende och spenderat medlemmarnas pengar på annat än facklig verksamhet, säger Emma Öman, stödassistent och kommunalare som är skyddsombud på sin arbetsplats i Göteborg, till Offensiv och fortsätter: 
– På min arbetsplats har ingen gått ur Kommunal, men många är irriterade. Vi betalar dyra medlemsavgifter, men pengarna har gått till spritfester och semestrar för ledningen, inte till verksamheten. Jag säger att vi måste kämpa tillsammans och se till att vi får valda representanter som slåss för oss.
Att facktopparna lever som direktörer är inte isolerat till Kommunal. Men de skandaler inom Kommunal som Aftonbladet har avslöjat visar mer än så – facktoppar som lever och agerar som SCA-direktörer (som blev ökända för sitt festande samt jakt- och nöjesresor med privat jetflyg).
Topparna i Kommunal tjänar alla drygt en miljon kronor om året, vilket är fyra gånger mer än vad de medlemmar, som jobbar heltid, tjänar i snitt. Ändå har de gjort till vana att låta medlemmarna betala för dyra utlandsresor, spa, sprit- och restaurangnotor och subventionerade stora lägenheter belägna i överklassområden.
För medlemmarnas pengar har de ansvariga byggt lyxiga anläggningar som den svindyra konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård där Kommunals egna sektioner inte har råd att hålla konferenser.

Vidare har medlemmarnas pengar, genom handelsbolaget Lyrans konferens försorg, gått till att driva en krogrörelse med restauranger som Metropol Palais i Stockholm och Grosshandlargården på Marholmen. På den förstnämnda finkrogen kan man ”smutta på ett glas bubbel eller en spännande apéritif, njuta av allt från lufttorkad bigorreskinka till kallrökt ankbröst och ljuvlig tryffelsalami. Dessutom kan vi erbjuda det svarta guldet – äkta störcaviar från odlad, sibirisk stör som framställts på ett fullständigt hållbart vis”, enligt Metropol Palais hemsida. Den som har råd kan också beställa in en vinflaska för 32 000 kronor på samma restaurang.
På Grosshandlargården kan man ”äta som en grosshandlare”, det vill säga smörja kråset som en patriark. Kommunal har också ett eget vin kallat Grosshandlargårdens vin som säljs till en kostnad av 295 kronor per flaska och som topparna brukar belöna varandra med när man vill ge en present.
Enligt Aftonbladet har Kommunal (Lyran konferens) gått minus 320 miljoner kronor på  kring- och konferensverksamheten, och sämst har verksamheten gått de senaste fyra åren. ”Bara under 2012 gick verksamheten minus med över 114 miljoner kronor. Det är lika mycket som drygt 49 000 medlemmar betalade in i avgift under det året” (Aftonbladet den 13 januari).
Denna verksamhet måste omedelbart avvecklas.

"Kommunalledningens antifackliga agerande spelar högern och arbetsgivarna i händerna. För att facket ska bli en kamporganisation med en ledning som lever på medlemmarnas villkor krävs ett gräsrotsuppror med krav på att de ansvariga avgår"

Förbundsledningens första reaktion på Aftonbladets avslöjande var förnekandets. Men dagen efter fick Lyrans vd Raffaello Di Schiena sparken och Anders Bergström, Kommunals kassör tillika tredje vice ordförande, avgick med en fallskärm på totalt två miljoner kronor.

måndag 18 januari 2016

Solidaritetskampanj med Livs och rätten till kollektivavtal

"Vi får hela tiden mer stöd"


Av Robert Bielecki

Livsmedelsarbetarförbundets blockad mot Paus Bagarstuga har pågått i en vecka. Striden gäller att Livs kräver kollektivavtal på bageriet.
– Det känns bättre och bättre för varje dag som går. Vi får hela tiden mer stöd, säger Madelene Kohut, som har stått blockadvakt för Livs i 20 minusgrader under större delen av fredagen.
Många blockadvakter märker hur Moderaternas och MUF:s ”frihetsfika” till stöd för sämre villkor har börjat ebba ut.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kontrade Moderaternas hetskampanj och blockadbryteri med en solidaritetskampanj med Livs och kravet på kollektivavtal.

– Kom och visa ert stöd till Livs, kom med hemmagjorda plakat: "Vi stödjer Livs!" eller "Kollektivavtal är en rättighet". Kom med kaffe och bullar till blockadvakterna. Skriv stöduttalanden, uppmanar Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson, som bland annat har ringt runt bland fackliga och satt igång ett solidaritetsevent
– Kollektivavtalet är ett golv som alla ska ha. Jag är här för Reno-klubbens vägnar till stöd för blockaden, säger Jan Spendal, sopgubbe och fackligt aktiv i Transportarbetarförbundet som var ute och stöttade blockaden i fredags.

Byggnadarbetare, taxichaufförer, sopgubbar och kommunalare hör bland dem som har kommit ut till blockaden för att stödja Livs. Också Vänsterpartiet har varit ute och stött blockaden.
Solidariteten har orsakat stor frustration bland den antifackliga högern:
”Vält skiten, häll kaffe i ansiktet på de!”, skrev Pavel Maira, VD för Steak Sandwich AB om Rättvisepartiet Socialisternas bord med kaffe och bullar till stöd för Livs blockad.
Arbetsgivaren hävdar att de anställda har avtalsenliga löner och villkor, vilket facket bestrider. Mattias Bernhardsson (RS) grävde i frågan, fick kontakt med tidigare anställda och konfronterade sedan ägaren med dessa uppgifter. Bland annat framkom att tidigare anställda inte har haft anställningskontrakt och att löner och villkor har varit klart sämre än Livs och Hotell- och restarangfackets avtal.
De tidigare anställda har sedan själva förmedlat sina berättelser till facket.

Veckans roligaste statusuppdatering från tokhögern: RS fika är
"olaglig konkurrerande verksamhet", med instämmande
från antifackliga och tidigare Aftonbladetkrönikören
Rebecca Weidmo Uvell.
Paus Bagarstuga har också hävdat att deras tecknade försäkring är lika bra som den fackliga. Men för det första saknar den tecknade försäkringen rätt till omställningsstöd om de anställda sägs upp. För det andra har det visat sig att den sämre försäkringen tecknades från och med den 1 januari 2016.
– Arbetsgivaren har inte haft försäkring för sina anställda och inte gjort pensionsavsättningar på hela åtta år, utan att de anställda fått veta något. Det är tack vare att Livs hörde av sig för att förhandla om kollektivavtal i höstas som de anställda nu överhuvudtaget är försäkrade och får pensionsavsättningar, säger Mattias Bernhardsson (RS).
En del av Moderaternas hetskampanj mot blockaden och facket har handlat om att hävda att de som är anställda idag ”är nöjda” och att Livs inte skulle ha några medlemmar där. Inget av detta stämmer:

tisdag 12 januari 2016

Stöd Livs blockad av Paus bagarstuga för kollektivavtal!

Tidigare anställda berättar: ”Jag höll på att jobba ihjäl mig”


> Läs också: Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal!

Av Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Paus bagarstuga i Västerhaninge försöker mörka löner och villkor. Då har Mattias grävt i frågan, kommit i kontakt med tidigare anställda och sen konfronterat ägaren med dessa uppgifter. De tidigare anställda har nu även själva kontaktat Livs. Mattias deltog vid Livsmedelsarbetarförbundets blockad när den inleddes igår och uppmanar alla att göra som honom och stödja fackets krav på kollektivavtal. Kom ut och stötta Livs blockadvakter på fredag mellan kl 11.00-18.00 (Se event här)
- - -

Igår inleddes Livsmedelsarbetarförbundets blockad av Paus Bagarstuga i Västerhaninge. Detta efter att ägarna vägrat skriva på kollektivavtal för sina anställda. Att arbeta utan kollektivavtal är att arbeta utan rättigheter. Som enskild anställd befinner du dig i en beroendeställning mot arbetsgivaren. Därför behövs facket, ingen ska behöva hävda sina rättigheter själv.
Seppo Vikeväkora
– Vi kräver kollektivavtal för att de anställda ska garanteras schysta villkor. Vi kan inte acceptera att livsmedelsarbetare ska stå utan de skydd som kollektivavtalet innebär och vara ensidigt utlämnade till arbetsgivarnas godtycke, säger Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet.
– Det handlar om att ha rätt lön och villkor. Vi hade en liknande strid för några veckor sedan där heltidsanställda bara fick 9 000 kr i månaden och inte fick betalt för sitt arbete på söndagar. Nu har de skrivit på kollektivavtalet och de anställda har fått avtalsenliga löner och villkor, berättar Seppo Vikeväkorva som delar flygblad åt Livs utanför Paus.
Moderaterna i Haninge har tillsammans med ägarna inlett en grov hetskampanj mot facket. De talar om fackets "socialistiska maffiametoder" (att Livs står utanför Paus bagarstuga, delar flygblad och informerar om varför de kräver kollektivavtal är ju jätte-maffia) trots att den fackliga blockaden är grundlagsskyddad. Ledande moderata kommunpolitiker mobiliserade till "frihetsfika" på Paus igår.
Moderaternas Martina Mossberg (M) hävdar på de deras hemsida att ägarna "redan följer villkoren i kollektivavtalet och har nöjda anställda". Och detta vet hon hur? Har hon talat med anställda? Tagit del av löner och villkor? Varför ifrågasätter ingen att ägarna vägrar tala om vilka löner och villkor som finns? Vad är de för något de är så rädda för ska komma ut?

"12 kr i OB jämfört med kollektivavtalets 119,66 kr"

Så här ligger det till: Paus bagarstuga har anställda i kassa, i kök och i bageri. Ägarna vägrar lämna ut de anställdas löner och villkor till facket och anställda vågar inte. Men enligt uppgifter jag fått så är det mycket sämre än respektive facks kollektivavtal. En bagare som sade upp sig i år hade 120,74 kr/h i lön, 12 kr/h i OB-tillägg för helg och knappt något för obekväma arbetstider på vardagar. Någon övertidsersättning fanns inte.

Detta är kraftigt under kollektivavtalet: Enligt Livs kollektivavtal ska ingångslönen ligga på 124,23 kr/h och efter ett års anställning 131,14 kr/h. OB-tillägget ska vara 39,26 kr för obekväma arbetstider vardag och 119,66 kr för obekväma arbetstider helg.

måndag 11 januari 2016

Kamp mot sexism och rasism


Vad hände i Köln och hur stoppas det?

Av Katja Raetz

Under nyårsnatten blev ett mycket stort antal kvinnor i den tyska staden Köln offer för sexuella övergrepp. En grupp på flera hundra hade samlats under nyårsnatten och genomförde attacker och stölder mot kvinnorna. Övergreppen blev allt våldsammare och minst en fullbordad våldtäkt har anmälts. Polisen rapporterade från början att natten hade gått lugnt till väga. Först efter några dagar när anmälningar började strömma in blev händelserna vida kända.

Då männen som begick övergreppen till större delen har invandrarbakgrund och beskrivs ha nordafrikanskt utseende används de här övergreppen av nazistiska och högerextrema grupper som Pegida och Alternative für Deutschland (AfD), men även av en del av det politiska etablissemanget, som ett slagträ mot flyktingar.
I så kallade etablerade tidskrifter som Der Spiegel och Die Zeit har till exempel framsidorna denna vecka speglats av rasistiska förtecken där svarta händer tar på en vit kvinnokropp. Högerkanten inom det regerande partiet CDU (Kristdemokraterna) sätter allt större tryck på att förbundskansler Angela Merkel ska strama åt flyktingpolitiken. Och Aftonbladet citerar den socialdemokratiska partiledaren och tillika vicekansler Sigmar Gabriel som säger att ”Tiden för förståelse är över” .
Bilden som målas upp är att sexuella övergrepp och våld mot kvinnor är någonting främmande i Tyskland eller i den västerländska kulturen. Sanningen är långt därifrån. Enligt organisationen Frauen gegen Gewalt (Kvinnor mot våld) har 40 procent av alla kvinnor över 16 år i Tyskland upplevt fysiskt eller psykiskt våld. Endast 8,4 procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. En fjärdedel av alla kvinnor utsätts för våld från sin egen partner.