tisdag 27 december 2016

Miljardärerna – både fler och rikare

Stefan Persson, H&M:s ägare, blir allt superrikare
"Bara de tre rikaste individerna har tillsammans en förmögenhet som är mycket större än vad samtliga landets kommuners och landstings verksamhet kostar under ett år"

Av Per Olsson
- - -

Antalet miljardärer i Sverige blir bara fler och de är rikare än någonsin; Sveriges 178 miljardärer år 2016 äger tillsammans svindlande 2 076 miljarder kronor.

På bara ett år har antalet miljardärer blivit 22 fler än året innan och tillsammans sitter de på en förmögenhet som är 276 miljarder större än ifjol. Det framgår av tidningen Veckans Affärers nya lista över Sveriges miljardärer.
Aldrig tidigare har förmögenheterna varit så snett fördelade och sällan har talet om att det ”inte finns pengar” klingat så falskt. Pengar finns i överflöd, men i fel fickor och händer.
Bara de tre rikaste individerna har tillsammans en förmögenhet som är mycket större än vad samtliga landets kommuners och landstings verksamhet kostar under ett år. Landets miljardärer sitter på en förmögenhet som är dubbelt så stor som den svenska statsbudgeten för nästa år som ligger på 972 miljarder kronor. Eller ännu tydligare: 178 individer förfogar över en summa som är hälften så stor som  Sveriges BNP som årligen ska fördelas på drygt 9 miljoner invånare.
"Fördelning handlar om kamp för rejäla lönelyft och bättre arbetsvillkor samt för en ny politik som låter rika, storföretag och banker betala för ett program för välfärd, jobb och bostad åt alla"
Hur de rika har dragit ifrån framgår om man tittar tillbaka i tiden.
Vid årsskiftet 1963/64 var redarfamiljen Broström en av de rikaste i landet med en privat förmögenhet på 165 miljoner kronor, vilket motsvarade 0,18 procent av Sveriges BNP eller cirka 1,7 miljarder i dagens penningvärde.
”Den Broströmska förmögenheten satt i relation till BNP var blygsam vid en jämförelse med dagens miljardärer. Den var inte ens hälften av den förmögenhet relativt dagens svenska BNP som Markus ’Notch’ Persson har skapat genom att bygga upp och sälja spelbolaget Mojang till Microsoft hösten 2014”, skriver Magnus Henrekson om resultatet av sin forskning under rubriken Kapitalägare då och nu – förmögenheter, beskattning och samhällets syn, publicerad av Institutet för Näringslivsforskning, Policy Paper nr 70, 2015.
Han skriver vidare att ”Om stiftelseförmögenheter inkluderas var familjen Wallenberg rikast år 1963/64, med en total förmögenhet på en halv miljard, vilket motsvarade drygt en halv procent av Sveriges BNP. Detta kan jämföras med Ingvar Kamprad, IKEA:s ägare och grundare, som är landets rikaste individ i år har en förmögenhet på sanslösa 655 miljarder kronor. Det motsvarar 15 procent av landets BNP.”
Klädjätten H&M:s storägare Stefan Persson är med sina 208 miljarder kronor i tillgångar nummer två på listan över Sveriges miljardärer, vilket motsvarar 4,5 procent av BNP. Två individer förfogar alltså över tillgångar som är nästan lika stora som landets statsbudget, eller nära en femtedel av Sveriges BNP.
”Handlare, fastighetsägare, arvtagare, finansmän – och allt fler techentreprenörer. Så kan man snabbt summera listan över Sveriges allra rikaste”, Affärer skriver Veckans om årets lista och förutser att ”fler miljardärer är på lut”. Men det är inte givet. 
Fördelning handlar om kamp för rejäla lönelyft och bättre arbetsvillkor samt för en ny politik som låter rika, storföretag och banker betala för ett program för välfärd, jobb och bostad åt alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.