onsdag 29 oktober 2014

Protestdag för aborträtten

Igår hölls protester över hela världen till stöd för kampen för aborträtt på Irland. Irland har en av världens hårdaste abortlagar vilket har lett till kvinnors död.
Efter att uppmaningen om en internationell protestdag kom från ROSA (for Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) har vi sett stödaktioner i England, Belgien, Kanada, Tyskland, Israel, Italien, Indien, Australien, USA, Grekland med flera länder. Även i Sverige samlades det till protest utanför den irländska ambassaden för att visa stöd för kampen på Irland.

Ett protestbrev överlämnades av Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge, som också talade på demonstrationen:
– Att inte ge kvinnor rätt till en trygg och säker vård, att inte ge kvinnor rätt till säkra aborter, utsätter dem för risker med osäkra aborter. Vi här här för att ge vårt stöd till kravet på att den irländska befolkningen ska rösta om att upphäva abortförbudet i vår! Krav måste ställas på gratis preventivmedel, fri barnomsorg och riktiga jobb med riktiga löner.

onsdag 15 oktober 2014

Demokratikämpen Ayman Adel Amin får permanent uppehållstillstånd efter flera års kamp

DN 20/6 2014
"Grattis Ayman Adel Amin, som äntligen har fått uppehållstillstånd! En jagad människorättskämpe som de svenska myndigheterna ville utvisa rakt armarna på den blodiga al-Bashirdiktaturen i Sudan. Flera års kamp och arbete gav resultat, mot alla odds. Tack Ayman för din kamp, alla i Asylrörelsen Stockholm och alla andra som bidragit i kampanjen!"

Det hälsar idag Mattias Bernhardsson som tillsammans med andra i Asylrörelsen Stockholm kämpat för asyl åt Ayman i två år. Trots att Aymans asylansökan hade avslagits (felaktigen) på alla instanser, lyckades Asylrörelsens arbetsgrupp samla överväldigande bevis för Aymans asylskäl, vilket mot alla odds ledde till att Migrationsverket beviljade ny prövning.

I Sudan jobbade Ayman aktivt mot regimens diktatur och tortyr. I Sverige - även som gömd - har Ayman fortsatt varit en nagel i ögat på al-Bashirs regim. Ayman deltog i den världsomspännande och kända kampanjen för att stoppa steningen av 23-åriga Layla Ibrahim Issa, med protester utanför ambassaden och uppvaktningar av utrikesministern.
När diktators högra hand Nafie Ali Nafie besökte Sverige lyckades Ayman och Asylrörelsen pressa Utrikespolitiska Institutet att ställa in sitt planerade möte ihop och gick till angrepp mot både diktaturen och Carl Bildt i media.
Ayman Adel Amin leder en protest vid Sudans ambassad
Det är en lättad och glad Ayman som idag fick veta att han har fått permanent uppehållstillstånd:
- Det har varit en lång kamp, men också inspirerande att få kämpa med alla som engagerat sig. Kampen för demokrati fortsätter! Jag kommer aldrig sluta kämpa, berättar Ayman som bland annat är aktiv i Sudanese Front for Change och Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att överlämna Sudans blodtörstiga president till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och för att bygga ett nytt Sudan, avslutar Ayman.

tisdag 14 oktober 2014

RS tog strid för krigsflyktingarna

Från gårdagens kommunfullmäktige: 
"Borgarna skyller sitt osolidariska flyktingbeslut på bostadsbrist. Men de röstade faktiskt nej till RS lösning på bostadsbristen redan 2013. Nu har de gjort det igen. Men det var det sista borgarna gör som avgående kommunledning. Vi lämnar in en ny motion i frågan redan nu i veckan för att sätta press på den nya majoriteten", säger RS gruppledare Mattias Bernhardsson.
Mattias Bernhardsson (RS) i kommunfullmäktige
Miljontals människor är på flykt från inbördeskriget i Syrien. Redan innan den senaste månadens extrema flyktingströmmar undan högerextremistiska Islamiska Statens terror hade 1,3 miljoner flyktingar sökt skydd på andra sidan gränsen i Turkiet. Flyktingsituationen i södra Turkiet beskrivs nu av hjälparbetare som kaotisk med barnfamiljer som bor på gator, i parker, i offentliga byggnader eller hemma hos familjer.
Samtidigt försöker alltfler kommuner i Sverige att stänga dörren. Av de över 46 000 flyktingar som lever på Migrationsverkets anläggningsboenden har strax över 12 000 (i september) beviljats uppehållstillstånd och väntar på kommunbeslut. Men många har väntat i flera år samtidigt som alltfler kommuner river upp sina avtal med Migrationsverket eller beslutar att minska mottagandet.

torsdag 9 oktober 2014

Oppositionsråd (S) får 1,7 miljoner i fallskärm

Av Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot på arbetarlön för Rättvisepartiet Socialisterna

Robert Noord (S), som en vecka innan valet avgick som oppositionsråd i Haninge efter att ha skickat sexistiska makt-sms till en ung moderat, får en fallskärm på 1,7 miljoner kronor.
En vecka innan valet avslöjade Expressen att Robert Noord, dåvarande oppositionsråd, under 2010 hade skickat ovälkomna sms med sexuella inviter till en ung moderat i Haninge, där han använder sig av sin maktposition. Detta avslöjande ledde till att Noord valde att avgå och lämna alla sina uppdrag.

Hans avgång innebär dock inte att han abrupt förlorar sin inkomst, långt ifrån. Under de kommande två åren och åtta månaderna kommer Robert Noord att få en summa på totalt 1 680 908 kronor. Personaldirektör PH Magnusson säger till lokaltidningen Mitt i Haninge att det här är den tid som Noord har rätt till ekonomiskt omställningsstöd, så länge han aktivt söker ett nytt jobb.
De första två åren får Noord 85 procent av oppositionsarvodet (66 703 kronor per månad). Under det tredje året har han rätt till stöd i åtta månader och får då 60 procent av månadsarvodet.