måndag 28 oktober 2013

70 personer demonstrerade för att Laziz och hans familj ska få stanna


Cirka 70 personer demonstrerade idag för Laziz Sharifov utanför Migrationsverket i Solna.
Klasskamrater, lärare, vänner, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Studenter mot Rasism med flera deltog och talade.
En längre rapport kommer under morgondagen.

I morgon samlas vi igen utanför Migrationsdomstolen vid Gärdet i Stockholm 14.00. Domstolen kommer då att avgöra om Laziz släpps ur förvaret i Flen eller inte. Allt stöd behövs så kom dit!

tisdag 22 oktober 2013

Låt Laziz och hans familj stanna - demonstration onsdag 23 oktober

Kampen för Laziz Sharifov och hans familj fortsätter. Nu anordnar hans skolkamrater en demonstration för att lämna över den namninsamling där tusentals skrivit på mot utvisningen av Laziz.
Demonstrationen samlas utanför Fredrika Bremer-gymnasiet 11.30 på onsdagen för att sedan åka tillsammans in till Migrationsverket i Solna för att protestera och lämna över namnen vid 13.30.
Slut upp i demonstrationen för Laziz och hans familj!

Läs mer på Facebook-eventet här.
Här går att läsa om Laziz och hans fall.

måndag 21 oktober 2013

Fattigdomen ökar snabbt i Europa

Av Per Olsson

43 miljoner människor i Europa kan inte äta sig mätta varje dag. För första gången i modern tid tvingas många barn i Europa att leva under svårare förhållanden än sina föräldrar. Det skriver Röda Korset i en ny rapport om krisens mänskliga kostnader.

Miljoner människor har gått från välstånd till fattigdom när Europa upplever sin värsta ekonomiska kris på 60 år. Och läget har blivit drastiskt sämre sedan Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) publicerade sin första rapport om de humanitära konsekvenserna av den ekonomiska krisen i Europa 2009.
Nu fyra år senare konstaterar den nya rapporten Think Differently (Tänk annorlunda) att redan ­utsatta har drabbats ännu hårdare och att en stor del som har tillhört en arbetan­de medelklass dragits ner i en spiral mot fattigdom.
120 miljoner människor i E­uropa lever i riskzonen för fattigdom.

fredag 18 oktober 2013

Stoppa utvisningen av Laziz och hans familj!

Laziz har bott i Sverige i nästan sex år. Han är några månader från att gå ut gymnasiet och han spås en lysande framtid inom boxning. Nu hotas han och hans familj av utvisning till Kazakstan.



Laziz Sharifov, som Rättvisepartiet Socialisterna med många andra kämpade för 2010, riskerar återigen att utvisas med sin familj.
Laziz har blivit tagen av polis och satt i flyktingförvar i Flen. Enligt polisen hade det inte funnits någon plats i Märsta så nu sitter han i stället fler timmars bilfärd från sina vänner, sin mamma och sina bröder.

Många har engagerat sig för Laziz. Hans klasskamrater, lärare och många andra på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge har startat en namninsamling, skapat en Facebookgrupp och kontaktat media. Nu diskuteras det även att anordna en demonstration.

tisdag 15 oktober 2013

Nedskärningar på 55 miljoner väntar Haninges äldreomsorg!

Efter måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge står det klart; Äldrenämnden kommer att tvingas skära ner 55 miljoner kronor, nämndens beräknade underskott för 2013.
Lina Rigney Thörnblom
Underskottet beror på att budgeten var för liten från början. I kommunens delårsrapport står det till och med att underskottet beror på volymökningar, det vill säga att fler äldre lever längre samtidigt som fler behöver plats på bland annat korttidsboendena. Det beror också på att verksamheterna inte har ”anpassat sin ekonomi efter ökade personalkostnader”, det vill säga att de har inte fått mer pengar från kommunen.
Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna var den enda som gick upp och kritiserade de föreslagna nedskärningarna i talarstolen.

Haninge är landets fjärde sämsta skolkommun

Lärarförbundet utgav i förra veckan sin årliga rapport om Sveriges bästa respektive sämsta skolkommuner. Haninge kommun hamnade i botten på den listan, på plats 287 av 290 och har fallit med 20 placeringar sedan förra årets rapport.
Haninge kommun är nu alltså Sveriges fjärde sämsta skolkommun. Lärarförbundets rapport bygger på flera olika faktorer: antal utbildade lärare, lärartäthet, lärarlöner, lärarnas friskhet, antal niondeklassare med godkänt betyg, genomsnittligt meritvärde för niondeklassares betygsresultat, resurser till utbildningen och så vidare.

måndag 14 oktober 2013

Personal arbetade 20 000 timmar övertid på sjukhus

Av Robert Bielecki

Vården i Sverige var under sommaren i ett akut läge. Stor brist på personal, dubbla arbetspass, enorma övertider och en ökad stress var några av larmrapporterna som kom från personalen. Vårdförbundets rapport om situationen inom vården under sommaren bekräftar detta.

Det var den 3 oktober som rapporten kom, där samtliga av förbundets 21 avdelningar har svarat på frågor angående situationen inom vården under sommaren. Och det har varit allt annat än en god arbetsmiljö för personalen: 17 av 21 avdelningar, d v s 85 procent, uppger att det varit en ­större eller allvarlig brist på sjuksköterskor under sommaren.
6 av 21 avdelningar uppger en lika allvarlig brist på barnmorskor och detta på de större avdelningarna (Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten, Södermanland och Uppsala). Arbetsgivarna har vägrat att göra något åt saken, utan har lagt det på personalen att lösa de bemanningsproblem som har uppstått.

söndag 13 oktober 2013

Tågrälsen i Stockholm lagas med vanlig spik

Av Robert Bielecki

Tågrälsen sätts
i vanliga fall fast med fastbultade klämmor för att se till att den inte lossnar. Men inte i Stockholms innerstad. Där har de provisoriskt satts fast med helt vanlig småspik!
Detta kan naturligtvis innebära livsfara för resenärer och personal om rälsen inte sitter fast ordentligt. Det kan inte ses som något annat än en praktskandal att Trafikverket, som ansvarar för rälsen, tar till sådana metoder för att provisoriskt hålla rälsen på plats.

lördag 12 oktober 2013

Dags för socialistiska idéer! Välkommen på Socialism i Rörelse!

RS kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom deltar i panelen om socialism
Socialism i Rörelse är en serie seminarie- och kulturhelger som Rättvisepartiet Socialisterna arrangerar. Först ut är Stockholm den 12-13 oktober. Responsen har varit mycket positiv och vi hoppas på stort deltagande så passa på att boka biljett i förväg.

Att Kajsa Ekis Ekman
ska tala väcker stor uppmärksamhet och temat Grekland har blivit ännu mer aktuellt med de senaste tidens händelser, fascism och antifascism. Så här skrev Offensiv om Ekis senaste bok Skulden – eurokrisen sedd från Aten: "En lysande uppgörelse med alla borgerliga ursäkter för åtstramningspolitiken och försök att skylla krisen på grekerna som ständigt anklagas för att ”ha levt över sina tillgångar”..

Rättvisepartiet Socialisterna
tar det här initiativet för att vi anser att vi socialister har ett ansvar att nu när moderatbubblan spruckit komma ut med socialistiska idéer till ett bredare skikt. Därför har vi blandat teman som Välfärd utan Vinst och Feminism möter nysexism, Klimatet och Kallak med teori och framåtblick som Är socialismen realistisk?, Vad hände med 68-vänstern? och helt enkelt Vad är socialism? Det sistnämnda blir en intressant paneldiskussion mellan färgstarka representanter från Rättvisepartiet Socialisterna, Allt åt Alla och Vänsterpartiet.

torsdag 10 oktober 2013

Två år efter Natos attack mot Libyen: ”Vi har många Gaddafis nu”

Snart två år efter att det libyska inbördeskriget avgjordes av Natos flygattacker, råder det ännu en öronbedövande tystnad om konsekvenserna


Det är uppenbart att varken riksdagspartierna, inklusive Vänsterpartiet, eller de svenska media som närmast enhälligt stödde den i FN falskdeklarerade humanitära flygförbudszonen med svenska JAS-plan är särskilt intresserade av en granskning.
Kanske kan Libyens djupa kris  nästan exakt två år efter Gaddafis fall och den värsta båtolyckan i “Dödens hav” denna vecka, där hundratals eritreanska och somaliska flyktingar drunknade under sitt försök att ta sig till Europa från helvetet längs flyktvägen genom Libyen tvinga fram en viss självrannsakan?

Så hur står det till med de mänskliga rättigheterna i det Libyen som skulle bombas till befrielse?

onsdag 9 oktober 2013

Välfärdens plundrare fortsätter att betala noll i skatt

Sverige: Ett paradis för skattesmitare

Av Per Olsson

När Alliansregeringen sänkte bolagsskatten i fjol menade finansminister Anders Borg att regeringen samtidigt hade stoppat bolagens skattesmitning med hjälp av så kallade räntesnurror. Men det påståendet, liksom många andra som regeringen och finansministern levererat genom åren, hade liten sanningshalt.

Räntesnurror kan beskrivas som dyra lån från andra bolag inom samma koncern vars högräntekostnader sedan används som skatteavdrag. Inte minst de redan från början högt belånade riskkapitalbolagen inom ­skola, vård och omsorg har satt användandet av räntesnurror i system. Det har i sin tur gjort det möjligt för de privata välfärdsjättarna att knappt betala en enda krona i skatt samtidigt som de har gjort miljardvinster.
Enligt Skattverket var det för drygt ett år sedan nära 2 miljarder kronor per år som de riskkapitalägda ­bolagen inom välfärden undanhöll staten genom höga internräntor för att skapa skatteavdrag.

lördag 5 oktober 2013

Akut brist på vårdplatser

Högerpolitiken fortsätter vårdslakten

Av Robert Bielecki

Antalet vårdplatser i Sverige fortsätter att minska. På 10 år har det försvunnit 2 405 vårdplatser i hela landet.
Det är statistik från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som ­visar på detta faktum. Det är ett resultat av den aggressiva nedskärningspolitik som förts mot vården och hela den offentliga sektorn under väldigt lång tid och då särskilt mycket under de senaste åren.
En tillsyn av Arbetsmiljöverket förra året visade att 90 procent av 60 besökta akutsjukhus hade stora problem med överbeläggning, särskilt i storstäderna.