tisdag 30 juli 2013

Kol och kärnkraft sänkte Vattenfall

Vattenfalls smutsiga affärer visar behovet av demokratisk planering och styrning av hela energisektorn

Av Per Olsson

Vattenfall redovisar storförluster efter att tvingats skriva ned sina tillgångar. Samtidigt kommer besked om att bolaget ska styckas och ytterligare tusentals jobb ska bort. Utöver de 2 500 jobb som tidigare aviserades i mars i år.
Under 2000-talet har Vattenfall utvecklats från vara ett statligt bolag som levererar inhemsk el till att bli en av Europas största energijättar tillika Europas största miljöbov. Vattenfall har vuxit genom uppköp av olika kol- och gasproducenter runtom i Europa och satsningar på kärnkraft.

måndag 29 juli 2013

Akut läge i vården

Sjukhusen i Stockholmsområdet har i sommar nästan 1 000 färre sjukvårdsplatser än normalt  Läget i Skåne akut


Läs också:
> Seger: Haninge backar - alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal
- - - - - - -

Av Katja Raetz

Krisen i vården fortsätter. Idag måndag den 29 juli försattes Skånes universitetssjukhus (SUS) i förstärkningsläge. Som Sydsvenskan rapporterar är akutmottagningar överbelastade och kapaciteten för akut vård otillräckligt. Förstärkningsläge innebär att läkare på alla avdelningar går särskilda utskrivningsronder på eftermiddagen för att kunna skicka hem patienter. Enda sedan början av sommaren är läget särskilt kritisk inom förlossningsvården i Malmö och Lund. SUS kan inte längre täcka vårdbehovet utan man ha slutet avtal med fyra sjukhus i Köpenhamn. Med andra ord kan födande kvinnor skickas till ett annat land när vårdplatserna inte räcker till. Än så länge har inga kvinnor behövas skickas över sundet för att föda, tack vare att personal offrat semestrar och jobbat övertid.

tisdag 23 juli 2013

SD:s ordförande i Haninge attackerar sextrakasserad

Ännu en gång blottas sexism och kvinnoförakt inom Sverigedemokraterna (SD). Therese Kanervainen berättade hur hon utsattes för sextrakasserier av en partikamrat inom SD. Följen blev grova påhopp av andra SD:are, även ledande. SD:s viceordförande i Haninge Jonas Ström antydde att Kanervainen skulle fått betalt av Expressen för att prata:

Sen lägger gav även självaste ordföranden för i SD Haninge, Jenny Manners sin syn på saken:

Sen går de båda vidare med att kräva Kanervainens och Elisabeth Nirholts avgångar. Nirholts tvingades enligt Expressen att lämna sin position inom SD efter hon talat om de sextrakasserier hon själv utsattes för.

Allt detta sker på distriktsordföranden Robert Stenkvists Facebooksida. När gruppen IRM, som först uppdagade konversationen, ifrågasatte inläggen fick de veta att de inte skulle lägga sig i. Efter det vägrade Stenkvist svara på fler frågor:

Men själv instämde han i Manners uttalande:

"SD:s hantering av hela den här soppan av sexuella trakasserier och anmälan om våldtäkt blir bara bisarrare för var dag som går", skriver IRM.

torsdag 18 juli 2013

Länsstyrelsen kör över Haninge kommun om strandskyddsdispens till miljardär

"Förhoppningsvis har Länsstyrelsen fått upp ögonen för den myndighetsutövning i Åsa-Nisse-stil som existerar i Haninge..."

Stränder för alla eller bara för de rika? Det är en relevant fråga när högern
ger ut strandskyddsdispenser till miljardärer som gärna drar staket ända
ned till vattnet och omgärdar sina stora tomter med stängsel.
Foto: Mattias Bernhardsson
Haninge kommun och deras miljardär-gräddfil för strandskyddsdispenser har fått sig ett bakslag. Länsrätten kör över kommunen och drar in den dispens från strandskyddet som miljardären Cristina Stenbeck fick för omfattande nyexploatering av Björkö i Haninge skärgård.

I förra månaden skrev jag ett öppet brev till stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP) i tidningen Miljöaktuellt. Ett av de fall vi i Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade var att Cristina Stenbeck (ordförande i Kinnevik, ledamot i bl a Millcom, MTG, Korsnäs, Metro och Tele 2) för ca 37 miljoner kronor köpt stora delar av Björkö (hela 1,2 miljoner kvadratmeter) strax utanför Ornö. Gamla hus skulle rivas och ersättas av ett flertal nya lyxhus.
Länsstyrelsens nya beslut innebär att tre stycken gästhus och ett poolhus med tillhörande pool inte får byggas. Däremot kan huvudbyggnaden byggas - en 500 kvadratmeter stor lyxvilla ritad av stjärnarkitekten Gert Wingårdh. Att så stora delar av den byggplan som Haninge kommun först beviljade nu rivs upp visar med vilken nonchalans högerstyret förhåller sig till lagar och förordningar för natur, strandskydd och allmänhetens tillträde till skog och mark.

Att det finns en gräddfil för bygglov är svårt att förneka. Just nu pågår en strid på Dalarö där mediemiljardären Amelia Adamo ska börja bygga i augusti. Många Dalaröbor protesterar mot att kommunen frångår de strikta byggbestämmelser som finns och låter Amelia bygga ett stort hus i betong och glas mitt i en kulturhistorisk miljö av äldre hus - klassat som riksintresse. Lagar är till för att följas, såvida du inte är känd och har stora pengar. Då går det bra. Det är den hållning högern har.
Peter Olevik Dunder (FP) har fortfarande inte vågat svara på det öppna brevet. Han vill undgå så mycket offentligt ljus som det går och fortsätta göra kompisaffärer bakom lykta dörrar. Förhoppningsvis har Länsstyrelsen fått upp ögonen för den myndighetsutövning i Åsa-Nisse-stil som existerar i Haninge och andra kommuner med ovanligt många och skumma bygglov samt strandskyddsdispenser.

Mattias Bernhardsson
kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Läs också: 
> Sluta förstör vår skärgård!

FAKTA
Så här många dispenser beviljade länets kommuner under 2012 (avslagen inom parentes):

torsdag 11 juli 2013

Egypten: En av de största massrörelserna i historien


De senaste veckorna har uppvisat en av de största revolutionära massdemonstrationerna i mänsklighetens historia.
Det nya massuppror som inleddes den 30 juni i Egypten är en fortsättning av revolutionen den 25 januari (2011) för ”bröd, frihet och social rättvisa”. Under tre dagar gick 20-25 miljoner människor ut på gatorna, revolutionära folkkommittéer drogs åter igång, tre industristäder deklarerade civil olydnad och hundratals oberoende fackföreningar utlyste generalstrejk.

söndag 7 juli 2013

Antirasistisk festival på Lakeside

Elise Borderline Trio med Elise Johansson

Johanna Andersson
och Tilde Sohlberg
I fredags arrangerades en lyckad antirasistisk festival på Ungdomens hus Lakeside vid Rudan i Handen. Politiska seminarier varvades med live-upprädanden av bl a lokala band.

Studenter Mot Rasism stod för flera uppskattade teman; bl a talade Sergio Keko om studentkampen i Chile; Johanna Andersson och Tilde Sohlberg talade om hur sexism och rasism är två förtryck som går hand i hand, om medias roll och om behovet av organisering på skolorna.

Faryana Ashgarari från Afghanska föreningen talade för Asylrörelsen Stockholm om situationen för flyktingar idag.

Committee for a Workers' International (Rättvisepartiet Socialisternas, RS, internationella organisation) höll i ett seminarium om kampen i Egypten och Mellanöstern.
Fackligt aktiva kommunaleren Bilbo Göransson (RS) talade på temat 'Arbetarhistoria och myten om svenskheten':
- Den där blonda flickan med blomma i handen är inte 'svenskhet'. Tjejen var tolv år och stod på fabriksgolvet. På den tiden hade vi barnarbete. Den 'svenskheten' jobbade vi bort, förklarade Bilbo Göransson.
Lina Rigney Thörnblom
Elevkampanjens f d ordförande Lina Rigney Thörnblom (idag kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge) talade om kampanjen Vägra kallas hora:
- Feministen Simone de Beauvoir sa att ”man föds inte till kvinna, man blir det”. Ända från att vi föds behandlas vi olika. Eller innan vi föds för numera är det ju så viktigt att kolla kön medan man är gravid. Barnrummet och kläderna ska vara antingen blå eller rosa. När en tjej sticker ut, är högljudd, inte passar in i rollen som flicka så riskerar hon att kallas för hora. Om en kille inte passar in i rollen utan kanske är snäll, lite tyst, inte macho och skryter om sina ligg, då är han en bög. Att utsättas för sexuella trakasserier är för många tjejer vardag. Att bli visslad efter till exempel.
- Var kommer det här ifrån? Om man går tillbaka i historien fattar man mer vad det handlar om. Kvinnors i sexualitet har i årtusenden smutskastats och utsats för regler och kontroll. I det kristet styrda bondesamhället så var allt utomäktenskapligt könsumgänge straffbart, men det var bara kvinnorna som straffades. Kvinnan svartmålades och mannen gick fri. Kvinnorna kunde straffas med döden eller blev ”bara” helt utstött från samhället. En kvinna som hade sex utanför äktenskapet var en hora. Och om hon fick ett barn utan att vara gift var det en horunge. 1885 infördes lösdrivarlagen som mest riktades mot kvinnor. Var man som kvinna ute på natten kunde man bli gripen och satt i tvångsarbete. Den här lagen togs bort 1965 men så sent som 1959 anhölls 193 kvinnor under den här lagen. Idag finns det inga statliga lagar mot kvinnors frihet men det finns sociala lagar. Och det måste vi också avskaffa, var budskapet av Lina Rigney Thörnblom.