torsdag 16 augusti 2012

Glimtar från Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger

Lite bilder från lägret:

Foto: Robert Bielecki. Från vänster: Sanna Tefke från RS Haninge, Juan Moratalla från RS systerparti i Spanien och Jonas Brännberg från RS Luleå





Foto: Josephine Landström.

Foto: Nathalia Medina

Foto: Nathalia Medina. Carolina Löf från RS Luleå talar om kampanen 'Välfärd utan vinst'

Foto: Mattias Bernhardsson
Foto: Mattias Bernhardsson
Foto: Nathalia Medina
Foto: Nathalia Medina


Foto: Robert Bielecki. Övningar från teater-workshopen
Några glimtar från lägrets diskussioner:
– Den spanska krisen måste ses som en del av en global kris för hela den kapitalistiska systemet. Det handlar inte bara om Europa. I USA saktar ekonomin in och Kinas inbromsning kommer att få stora effekter för många av världens ekonomier, inledde Juan Moratalla från Spanien på stormötet ”Krisen i Europa” som inledde Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger i augusti.

– I Spanien är 5,6 miljoner arbetslösa, varav hälften är ungdomar. Det pågår en social katastrof i landet. Ändå är högerregeringens medicin ännu mer åtstramningar, för att rädda spekulanternas och bankdirektörernas pengar medan ekonomin rasar, berätade Juan.
– Men samtidigt växer en radikalisering och det blir allt mer protester, vilket syntes i massdemonstrationer runt om i landet den 19 juli. I Madrid marscherade 800 000 och i Barcelona 400 000. Protesterna sammanförde gruvarbetarnas militanta kamp med andra fackföreningar, arbetare, studenter, indignados-rörelsen m fl. Nästa mobilisering blir en generalstrejk den 15 september, fortsatte Juan.

Per Olsson från Offensivs redaktion breddade perspektivet och visade att de inte bara är ekonomisk och social kris, utan även en djup politisk kris för det politiska etablissemanget.
Efter diskussioner och välbehövlig siesta med bad följde fyra olika seminarier på kvällen. Marx bok Kapitalet, ”Den nya klasskolan”, begränsande könsroller samt ”Vårdnedskärningarna och Doroteaockupationen” stod på dagordningen.

Ett av seminarierna på sommarlägrets andra dag, som inleddes av Katja Raetz från RS Haninge, handlade om Frankrike på 1930-talet; hur 30-talet var revolutionernas och kontrarevolutionernas årtionden där arbetarna hade chansen att ta makten vid flertalet tillfällen men årtiondet slutade istället med ett av världens största blodbad: andra världskriget.

Raymond Ohlsson från RS Boden höll i seminariet Vem behöver kärnkraft där katastrofen i Fukushima och de massiva protester som ledde till att alla reaktorer i hela Japan har varit avstängda i en tid. I diskussionen efteråt kom flera viktiga punkter upp, bland annat att en av USA:s ursäkter till militära insatser i Mellanöstern har varit misstankar om ”smutsiga bomber”, samtidigt som USA själva producerar massivt radioaktivt avfall genom kärnkraft.

Stormötet på söndagkvällen handlade om antirasism och asylkamp där Minela Mahmutovic från RS Göteborg poängterade att antal flyktingar har fördubblats de senaste åren och hur 63 procent av alla flyktingar hamnar i Pakistan, Iran och Syrien. Hon pratade även om fort Europa och den allt hårdare bevakningen över flyktingar som kommer till Europa och hur högerextrema partier har kommit in i många regeringar, t ex Gyllende gryning i Grekland och Jobbik i Ungern.
Camilo Flores från RS Malmö fortsatte sedan att berätta om rasismens ursprung och RS långa tradition med antirasismkamp där våra erfarenheter är viktiga för att kunna bygga upp antirasistisk rörelse. RS demonstration med över 1000 deltagare mot Nationaldemokraterna på Kortedala torg togs upp som exempel där ordentlig mobilisering i förorten gett resultat.
Mattias Bernhardsson från RS Haninge talade om asylkampen runt om i landet, om den ökande repressionen Asylrörelsen möter och om det fackliga upprop mot tvångsutvisningar som kommer ta fart efter sommarens slut.


 > Länk till förra årets sommarläger


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.