tisdag 17 juli 2012

Facket på sommarjobbet

Dagbok från en veckas fackligt arbetsplatsarbete

Av Sanna Tefke, fackligt förtroendevald Kommunal och ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Sanna Tefke
Under fem veckor på sommaren bedriver LO kampanjen Facket på Sommarjobbet. Aktiva ungdomar från alla LO:s förbund går ut på arbetsplatser för att söka upp främst sommarjobbare, men även unga som jobbar extra, för att informera om rättigheter, skyldigheter och hur de kan komma i kontakt med facket om de behöver hjälp eller har frågor. Det finns alltför många arbetsgivare som försöker utnyttja ungdomar som inte har så mycket erfarenhet. Undertecknad deltar under kampanjens två första veckor i Stockholm, nedan följer en rapport om hur det var under den första veckan.

Måndag den 2 juli: Min patrull består av två andra från Kommunal samt en från Byggnads och vi får Kungsholmen som första område. Vi går längs med de stora huvudgatorna på Kungsholmen och svänger in i alla butiker, res­tauranger, caféer m m som vi passerar för att se om vi kan hitta några unga arbetare. Dagen börjar bra med att ägaren till caféet vi sitter på för att lägga upp dagens plan absolut vill att vi ska komma tillbaka kring lunch då hans enda unga extraarbetare kommer och ägaren som är gammal facklig vill gärna att hon blir medlem.
Resten av dagen var inte lika upplyftande; majoriteten av de vi pratade med visste inte vad ­facket gjorde, om de hade ­kollektivavtal eller ens om de hade fått ett anställningsbevis. Några vågade knappt prata med oss alls och tittade nervöst över axeln. På en välkänd bokkedja i en galleria sa personalen att de var förbjudna att tala med facket. Vid dagens slut kände vi ändå att vi hade haft många bra konversationer och att besöken är väldigt viktiga.

Tisdag den 3 juli: Resten av Kungsholmen, Stadshagen och S:t Eriksplan står på schemat. Besöken var ungefär detsamma som föregående dag, med mycket låg medvetenhet. I en park vid S:t Eriksplan stöter vi på en kille som säljer glass i en kiosk. Efter en ­liten pratstund kommer det fram att han är 16 år, har jobbat en vecka utan att ha fått anställningsbevis och har ingen aning om vad han (förhoppningsvis) kommer att få i lön. Vi informerar om hans rättigheter, och att det inte är tillåtet för minderåriga att jobba ensamma eller hantera pengar, vi ger honom kontaktuppgifter och kommer att göra uppföljning.

Onsdag 4 den juli: Stationerna mellan Hagsätra och Gullmarsplan står på schemat. Flest ungdo­mar finner vi i matbutiker och bagerier/caféer och det blir ­väldigt många bra samtal, men många är kollektivavtalslösa. I Bandhagen stöter vi på en gammal kollega till undertecknad som fick hjälp av facket, vilket hon gladeligen basu­nerar ut över torget; det blev lätt att prata med folk därikring sen.

Torsdag den 5 juli: Farstalinjen idag, men vi hinner inte med mycket mer än Farsta Centrum och närområdet. På ett ställe får vi tips av personal att besöka en restaurang som ligger en bit ­utanför centrumområdet där personalen behandlats väldigt illa; det gick inte riktigt att få igång samtal just då, men vi tänker göra uppföljning. På en hälsokostkedja inne i gallerian berättar personalen att ”alla ska gå med i facket och ­göra revolution” eftersom deras arbets­givare hittills inte har tecknat kollektivavtal. I en annan butik är det en 16-åring som ensam har hela ansvaret för butiken.

Fredag den 6 juli: ­Akallalinjen blir sista området för veckan. Vi fick komma in på en kommunal förskola och hade ett långt och bra samtal med en ung tjej som extrajobbade där. Vi träffar en 15-årig tjej, som säljer jordgubbar på ett torg i Kista. Det är hennes första sommarjobb, hon ska ensam hantera pengarna. Inget kollektivavtal, anställningsbevis eller aning om lön.
Bristen på kunskap hos ungdo­marna var slående. Här har skolor och fackförbund mycket att arbeta med. Men även på de ställen där kunskap fanns var det inte många som vågade hävda sina rättigheter.
Arbetsmarknaden har definitivt blivit hårdare, och en del arbetsgivare tycks utnyttja detta till max, extra lätt blir det med ungdomar som aldrig eller sällan har jobbat förut och inte känner till sina rättigheter.

Sanna Tefke
LO:s hjälptelefon för unga: 020-56 00 56.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.