fredag 30 mars 2012

Säpochef ska jaga flyktingar

Migrationsverket ser sin verksamhet som polisiär. Därför hämtar man gärna sina nya toppchefer från polisen i allmänhet och från ljusskygga, konspiratoriska säkerhetspolisen (Säpo) i synnerhet.

År 2007 blev den då tillförordnade Säpochefen Dan Eliasson, som tidigare skrivit Storebrorslagar hos justitieministern Thomas Bodström (S), utsedd till Migrationsverkets nye generaldirektör. I början var det tänkt att han skulle bli Säpochef ”på riktigt”, men den dåvarande S-regeringen tyckte att det behövdes lite hårdare nypor på Mi­grationsverket och därför Eliasson fick chefa där istället.

Efter några år ansåg Eliasson att det var dags för ett lönelyft och en ny karriär. Den förre Säpochefen som hade jagat och utvisat flyktingar såg till att regeringen utnämnde honom till generaldirektör för Försäkringskassan. Jobb­flytten innebar en rejäl lönehöjning. Som generaldirektör för Försäkringskassan tjänar Eliasson 144 000 kronor i månaden, hela 32 800 kronor mer i månaden än vad tjänade som chef för Migrationsverket.
Men han bedyrar att han även efter denna lönehöjning lever ”som vanligt och att ökningen inte märks i vardagen”. Sedan kommer det fram att ”jag har till exempel köpt en bostadsrätt i Stockholms innerstad som jag betalar av på”.
Bostadsrätterna i Stockholms inner­stad är Sveriges dyraste och mest inkomstbringande. ”De som köpte en lägenhet på Östermalm i Stockholm för fem år sedan har tjänat 22 034 kronor – i månaden”, skrev E24.se i slutet av förra året. Eliasson med sin miljonlön sitter på en mångmiljonförmögenhet.
Migrationsverkets nye generaldirektör Anders Danielsson, var inte bara tillförordnad Säpochef, utan har suttit på säkerhetspolisens chefsstol sedan 2007. Danielsson har jobbat som polis hela sitt yrkesverksamma liv.
”Jag har arbetat hela mitt yrkesliv inom Polisen, men lämnar nu den verksamheten. Att vara chef för Migrationsverket innehåller emellertid i mycket samma typ av utmaningar” skrev Danielsson i ett pressmeddelande när det blev klart att han av utvisningsminister Tobias Billström (M) utsetts till  Migrationsverkets nye generalsdirektör.
Enligt Billström kommer Danielsson att göra ett ovärderligt jobb för Migrationsverket och regeringen.
Billström kunde lika väl ha sagt att nu väntar fler massutvisningar och än högre murar mot människor som tvingas fly.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.