onsdag 30 november 2011

Stoppa utvisningarna - Demonstrera med Asylrörelsen 3 december

Asylrörelsen i Stockholm har stoppat tolv utvisningar av politiska flyktingar till Iran och en till Afghanistan. Det visar att kamp lönar sig. Hittills har tre bussbolag backat ur sina samarbeten med Migrationsverket och vägrar nu att köra flyktingar åt dem.

Men regeringen fortsätter att skicka fackliga aktivister, demokrati- och kvinnorättskämpar till diktaturer som Iran och Syrien; regeringen fortsätter att skicka barnfamiljer till krigsdrabbade länder som Irak och Afghanistan; och regeringen fortsätter att skicka gamla och sjuka till länder där de saknar anhöriga.

När 91 år gamla och svårt sjuka Ganna Chyz­hevska skulle utvisas till Ukraina utlöstes en proteststorm. Det förelåg inte ”synnerligen ömmande omständigheter” enligt Migrationsverket. Europadomstolen har stoppat utvisningen tillfälligt.
Den senaste tiden har tidningarna också uppmärksammat den 67 år gamla och utvecklingsstörda Bahiya Jejje som som ska utvisas till Syrien samt de eritrianska barnen Hiab och Deymond, 3 och 5 år som bor i fosterfamilj och som nu riskerar att ensamma utvisas till Italien. Inget av detta är engångsföreteelser – det är regeringens politik.

Migrationsminister Tobias Billströms (M) argument att de inte kan stanna för att det skulle bli mindre resurser till vård och omsorg, är inte bara direkt felaktigt då det är de rika som roffat åt sig, utan ett rasistiskt försök att vända utsatta grupper mot varandra.

Den 3 december står vi upp för våra grannar, klasskamrater, arbetskompisar och alla andra – för rätten att stanna.

RS Haninge

fredag 25 november 2011

”Sätt ned foten mot vinst i vården”

Sanna Tefke, fackligt aktiv i Kommunal och ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige, fick igenom sitt förslag på fackets repskap att Kommunal Stockholms län anordnar en manifestation mot privatiseringarna och vinsterna på vår gemensamma välfärd på den alleuropeiska protestdagen 30 november.

Sanna Tefke
Efter en tids debatt kring skandalerna i äldreomsorgen har skulden fördelats, skriver en ledare i Svenska Dagbladet: ”Det räcker nästan att nämna Carema eller riskkapital så är slaget vunnet”.
– Men Carema är bara toppen av ett isberg. Det är dags att sätta ned foten mot all lägstapriskonkurrens och alla vinstintressen i vård, skola och omsorg, säger vårdbiträdet Sanna Tefke, fackligt aktiv i Kommunal sektion 26.
Högerpolitiker, Vårdföretagarna och Carema själv tävlar nu om ursäkter och löften om åtgärder. Syftet är att försöka skapa en så tjock dimridå av falska initiativ att den kan ta udden av de upprörda reaktionerna och tillåta fortsatta privatiseringar.
Anders Borg säger sig vilja stoppa riskkapitalbolagens möjlighet att från 2013 smita från skatt i Sverige och Vårdföretagarna föreslår själva en lag om att deras anställda nu ska få meddelarfrihet.
Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) deklarerar ett stopp för upphandlingar inom äldreomsorgen och föreslår att byta privatiseringssystem från upphandling till äldrepeng.

Det visar hur skakade man är, men skulle bara göra insyn och möjligheten att stoppa skandalföretag ännu svårare.
Upphandlingsutredningen, som letts av Anders Wijkman, noterar samtidigt enorma brister med låg kompetens och närapå obefintlig uppföljning i denna gigantiska verksamhet som upphandlar service och varor för ett värde på mellan 15,5 och 18,5 procent av BNP.

– I min sektion är vi väldigt kritiska mot Carema och Attendo, men det handlar inte bara om samvetslösa riskkapitalister, utan också om själva systemet, säger Sanna Tefke, som själv jobbar i ett privat hemtjänstföretag.
– Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att en underbudskonkurrens om lägsta pris mellan vårdföretag som kräver vinst, leder till en tävlan om att dra ned på bemanningen.

Enligt upphandlingsutredningen kan många myndigheter inte ens redovisa omfattningen av sina upphandlngar och än mindre några uppföljningar. Frånvaron av sådana betyder enligt den särskilda utredaren Anders Wijkman och huvudsekreteraren Åsa Edman, att det till exempel i Stockholms äldreomsorg har varit tämligen riskfritt att avvika från utlovad kvalitet.

”Bristen på uppföljning påverkar av samma anledning företagens incitament att satsa på miljöanpassad eller socialt ansvarstagande produktion. En analys av utredningens enkät visar att endast en fjärdedel av de svarande myndigheterna gör kontinuerliga uppföljningar. Det är slående att bara denna grupp har funnit brister vid utförandet av kontrakten. Utredningen tvingas därför konstatera att det idag saknas svar på frågan om offentlig sektor – och vi skattebetalare – får de varor och tjänster vi betalar för”, skriver utredarna i fet stil i sitt inlägg på DN Debatt den 21 november.

Stockholms privatisering av äldrevården har, som till och med DN:s artikelserie konstaterat, gått i en hisnande fart. Enligt Marta Szebehely, profes­sor i socialt arbete, är personal­tätheten i svenska privata boen­den tio procent lägre än i kommunala.
Amerikansk forskning visar klart att stora vinstdrivande vårdkedjor håller lägre kvalitet. Än finns inga svenska studier, något som dock har utlovats av äldreminister Maria Larsson.

Enligt Sanna Tefke råder det nu ett ”guldläge för en kampanj mot vinstintressen i vård, ­skola och omsorg”:
– Kommunal borde snarast bjuda in PRO och allmänheten till en stor manifestation mot vinst i vård och omsorg. Det är ett systemfel, inte bara några ruttna ägg, sa hon inför repslapsmötet som ställde sig bakom förslaget till manifestation.
Arne Johansson

torsdag 24 november 2011

Plundring i skydd av mäktiga vänner

Om man lyssnar till de yttranden som skadeskjutna ministrar nu gör i panik och minut, kan det låta som att nu ska högern slakta en av sina heliga kor – rätt för privata bolag att bedriva vinstrik plundring av välfärden. Finansminister Anders Borg (M) säger numera att han ska sätta stopp för de privata bolagens skattesmitning. Det blir en stopplag nästa år lovade han i mitten av november.

onsdag 23 november 2011

Utvisningen av Sajjad Bayad till Afghanistan stoppades på Arlanda

Foto: Karin Wallmark
Polisen försökte tvångsutvisa Sajjad Bayad till Afghanistan imorse men fick avbryta. Sajjad torterades av talibanregimen när de styrde och är fortfarande eftersökt av deras styrkor samt av mujahedin.

- Situatuation i Afganistan är mycket svår, folk dör hela tiden, det är katastrof, säger Azezi Ashmat från Afganska föreningen som är en del av Asylrörelsen i Stockholm.

Vi i Asylrörelsen i Stockholm samlades inatt på Arlanda tillsammans med Aktion mot Deportation Uppsala och berättade för passagerarna att polisen skulle föra honom på flyget med tvång och att de borde protestera. Responsen var väldigt bra och flera tog med sig material. Dessutom lyckades Sajjad själv få kontakt med piloten och berättade om sin situation.

Samtidigt mailades protester till flygbolaget och Luftfarsverket och en överklagan lämnades in till Europadomstolen. Migrationsverket försökte undvika protester vid flygningen genom att ljuga om vilket flyg han skulle skickas på. Det lyckades inte och det kom fram vilket det verkliga flyget var. Lufthansa meddelade till slut att Sajjads biljett från Frankfurt-Dubai, och Dubai-Kabul ställts in.

Nu gäller det att snabbt följa upp Europadomstolen, skapa uppmärksamhet kring hans fall och få fler att protestera.

Karin Wallmark
Aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige

fredag 18 november 2011

Asylrörelsen i Stockholm i P3 om utvisningarna till Syrien

Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen i Stockholm och mellanösternexperten Leif Stenberg i P3 i nytt reportage om Sveriges utvisningar till Syrien:

Lyssna på inslaget här

Tidigare SR-inslag om utvisningarna till Syrien

onsdag 16 november 2011

67 000 namnunderskrifter överlämnades till Migrationsverket med krav på asyl åt de kurdiska flyktingarna

Foto: Azad Qamişloki

Imorse överlämnades 67 000 namnunderskrifter - med krav på asyl åt 20 kurdiska flyktingar - till Johan Rahm, presstalesman på Migrationsverket. 

Överlämnandet skedde vid det tält på Sergels torg där de 20 iranska kurderna bott sedan 20 september. 
Rahm ställdes mot väggen och fick stå till svars för den omänskliga behandlingen av politiska flyktingar och den inhumana flyktingpolitiken som Migrationsverket för. 

Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen i Stockholm frågade ut Rahm bl a i frågan om han kommer att ta sitt ansvar och föra fram att kurdernas fall öppnas upp och prövas på nytt, vilket han efter ett tiotal gånger slutligen svarade ja på. Johan Rahm uppgav upprepade gånger att alla asylsökanden som fått avslag kan överklaga, men ville inte kännas vid att de iranska kurdernas ärenden redan fanns hos polisen med fastslagna verkställighetsbeslut om utvisning. 
Att Sverige utvisar politiska aktivister och dessutom kurder som är i minoritetsgrupp i Iran strider mot Migrationsverkets nya riktlinjer gällande Iran, som Mikael Ribbenvik nyligen gått ut med. 
 
Asylrörelsen i Stockholm kommer att fortsätta kampen mot den inhumana flyktingpolitiken och uppmanar alla att delta i demonstrationen den 3 december mot utvisningarna och för asylrätten. Demonstratinen äger rum på Slussen, Södermalmstorg kl 15.00 med avmarsch mot riksdagen kl 16.00.

Ruben Derkert

Här hittar ni facebook-event

tisdag 15 november 2011

Utvisade Fares Mahmud i syriskt fängelse

Fares Mahmud
Tisdagen den 8 november utvisades den politiska flyktingen och demokratikämpen Fares Mahmud till Syrien, där mer än 3 500 människor beräknas ha dödats av regimen och politiska meningsmotståndare avrättas. 
I Aktuellts 21-sändning i fredags bekräftade polisen att de lämnat över Fares till syrisk polis i Damaskus. I samma inslag riktade vi i Asylrörelsen stark kritik mot Migrationsverket och meddelade att vi Asylrörelsen i Stockholm kommer att följa upp vad som har hänt Fares Mahmud. 


Vi kan nu efter samtal med källor inom Framtidsrörelsen i Syrien, vilken Fares tillhörde, bekräfta följande: Fares Mahmud lämnades över till syrisk polis på flygplatsen i Damaskus i tisdags kväll. Han fördes då till "Fängelse nr 48". Sedan har Fares flyttats till Faihae-fängelset i Faihae, Damaskus. Vi arbetar nu för att ta reda på om han fortfarande är i livet.

måndag 14 november 2011

RS pressade borgarna om trängseln på Brandbergsskolan

Lina Thörnblom (RS)
Under kvällens kommunfullmäktigemöte i Haninge pressade Rättvisepartiet Socialisternas Lina Thörnblom Grund- och förskolenämndens moderata ordförande Alexandra Anstrell om vad de gör åt trängseln på Brandbergsskolan.

- Eleverna upplever det som stökigt och högljutt efter att Klockarbergsskolan fick samma lokaler. Matsalen upplevs som trång. Problemet är inte bara att många elever delar på samma yta utan att 6-åringar delar lokaler med 15-åringar. Vad tänker ni göra åt trängseln på Brandbergsskolan, frågade Lina Thörnblom (RS).

- Jag upplever det inte som stökigt och trångt, svarade Alexandra Anstrell (M) och menade att det var positivt med åldersblandning och att pengar ska gå till utbildning - inte lokaler.

- Matsal, elevhall och andra gemensamma ytor är av samma storlek som tidigare (innan 260 elever från Klockarbergsskolan trycktes in), förklarade Lina Thörnblom (RS) och krävde mindre klasstorlekar och större ytor.
Lina påminde om att elevrådet t o m tagit upp om trängseln i matsalen med kommunen, att skolgården fortfarande är delad mellan 6-åringar och 15-åringar och inte alls anpassad.

När borgarna säger att "pengar ska gå till utbildning - inte lokaler" är det ett sätt att försöka försvara nedskärningarna på, som om lokaler och utbildning var något som stod i motsättning till varandra. Att Anstrell (M) minsann inte alls tyckte det var trångt visar hur lite de bryr sig om hur eleverna uppfattar det, de som faktiskt ska gå i skollokalerna varje dag. ‎" Vi satsar på skolan", säger borgarna. Lite historia: 1971 satsade Haninge 43 procent av skattepengarna på skola och förskola. Idag satsas enbart 30 procent.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att dela ett massflygblad i hushållen med krav på upprustning av skolan och bjuder in till ett öppet möte om skolsituationen i Brandbergen, tisdagen den 29 november, 18.30 på hyresgästlokalen på Vågens gata 462

RS frågade ut äldrenämndens ordförande om Carema och vanvården

Mattias Bernhardsson (RS)
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna, frågade ut Äldrenämndens folkpartistiska ordförande Martin Lundqvist om den privata äldreomsorgen under kvällens kommunfullmäktigemöte.

- Under den senaste tiden har det framkommit flera allvarliga fall av missförhållanden på äldreboenden i landet som drivs av Carema - flera exempel på vanvård som också lett till dödsfall. Vanvård på boenden som drivs av riskkapitalbolag - där vinst går före vården av de äldre - är inte något nytt. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna var och är motståndare till att Carema ska få driva verksamhet i Vendelsö, sa Mattias Bernhardsson (RS) och frågade om kommunledningen skulle ta sitt ansvar och utreda förhållandena i den privata vården i Haninge.

Martin Lundkvist (FP) svarade att han hade besökt Caremas äldreboende i Vendelsö med anledning av rapporterna om vanvård från andra Carema-boenden och att han inte ansåg att så var fallet i Haninge. Men han medgav att många anhöriga var kristiska mot Carema.
Besöken som politiker gör på boenden är annonserade i förväg och i den privata vården finns inte meddelarfrihet, d v s att anställda kan slå larm om missförhållanden. Mattias Bernhardsson (RS) kommer att besöka Caremas äldreboende nästa vecka. Under samtalen med personalen kommer inga chefer få vara närvarande.
De uppmärksammade exemplen på vanvård är bara toppan av ett isberg. Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till privat vård för vinst och kräver en kraftig utbyggnad av den kommunala äldreomsorgen i Haninge med 275 nya anställningar.
Förra året besökte Mattias Bernhardsson samtliga äldreomsorgsplatser i kommunen. Läs mer om vad han fann under besöken i hans artikel 'Rusta upp äldreomsorgen'

RS Brandbergen delar nytt massflygblad: Ge oss vår skola tillbaka

RS Brandbergen kommer att dela ut ett nytt flygblad i hushållen med fokus på situation i skolan. Ring 073-5862339 om du kan hjälpa till att dela flygblad.

torsdag 10 november 2011

Asylrörelsen i Stockholm i Sveriges Radio: "Stoppa alla utvisningar till Syrien"

Efter utvisningen av den politiska flyktingen och demokratikämpen Fares Mahmud växer kraven på att alla utvisningar till Syrien stoppas.
Mattias Bernhardsson, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, anklagade Migrationsverket, regeringen och migrationsminister Tobias Billström i morgonens program 'Alltid Nyheter' på Sverige Radio:

Lyssna på inslaget här


Läs mer:
Fares Mahmud utvisades till Syrien trots ny hotbild
Syriska agenter hotade asylaktivister på Arlanda

Länkat:
Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet, i Aftonbladet

onsdag 9 november 2011

Fares Mahmud utvisades till Syrien trots ny allvarlig hotbild

I gårdagens artikel, "Syriska agenter hotade asylaktivister på Arlanda", rapporterades om Asylrörelsen i Stockholm som samlats på Arlanda för att stoppa utvisningen av den politiska flyktingen och demokratikämpen Fares Mahmud. Nu har polisen slutligen bekräftat att utvisningen verkställdes.
När det avslöjades att det var personal från den syriska ambassaden som fanns på plats för att stödja utvisningen, var detta ett självklart bevis på hotbilden mot Fares Mahmud och därför krävde vi att utvisningen skulle stoppas. Att Migrationsverket lät polisen genomföra utvisningen ändå - utan att reagera på vad som nyss inträffat - visar på en oerhörd inkompetens och respektlöshet för andras liv.
Gårdagens händelser visar att alla utvisningar till Syrien måste stoppas - precis som beslutats i Norge. Detta kommer inte ske av sig självt; särskilt inte mot bakgrund av den inhumana flyktingpolitik högerregeringen i Sverige står för. Protesterna måste trappas upp och de som idag förargas över utvisningarna måste själva bli aktiva. Kampen fortsätter.

Mattias Bernhardsson 
Martin Wihlén

Länkat: Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet, i Aftonbladet

tisdag 8 november 2011

Syriska agenter hotade asylaktivister på Arlanda


Mattias Bernhardsson
på Arlanda
Asylrörelsen i Stockholm samlades på Arlanda natten mot idag för en sista ansträngning att stoppa det tredje utvisningsförsöket av den politiske flyktingen och demokratikämpen Fares Mahmud till Syrien. Aktivisterna var uppdelade på olika platser för att informera passagerare till de flyg som Asylrörelsen befarade kunde användas för deportationen, då en grupp om fyra personer började trakassera och hota aktivister vid en av platserna. Bland annat fick aktivisterna veta att de borde sluta prata med folk och gå därifrån innan ’någon råkar illa ut’. En säkerhetsanställd på Arlanda bad att få se identifikationshandling på en av de hotfulla männen och informerade sedan aktivisterna att personen hade ’diplomatisk immunitet’, d v s arbetar för Syriens ambassad.

söndag 6 november 2011

Protestdelegation till Israels ambassad

En protestdelegation avser att besöka Israels ambassad måndag den 7 november "Vi kräver omedelbart frigivande av deltagarna på de två båtar ur frihetsflottan till Gaza och ett stopp för Israels blockad mot Gaza". De som vill delta samlas kl 13.00 på Sergels torg i Stockholm, vid trappan upp till Hamngatan.

Paul Murphy
En protestdelegation ska i morgon måndag den 7 november bege sig till Israels ambassad med krav på omedelbart frigivande av de 27 aktivister från nio länder som den 4 november kidnappades av den israeliska armén i samband med illegala kapningen på internationellt vatten av det irländska skeppet MV Saoirse (Frihet på gaeliska) och den kanadensiska båten Tahrir (Frihet på arabiska). Kraven inkluderar självklart även att de kapade båtarna och dess last, som förts till den israeliska hamnstaden Ashdod, omedelbart lämnas tillbaka samt att Israel avbryter sin blockad av Gaza. Båtarna ingick i den frihetsflotta som försökt bryta den femåriga och illegala israeliska blockaden av Gaza för att leverera humanitär hjälp i solidaritet med det palestinska folket. Den kollektiva bestraffningen har lett till svåra umbäranden för det palestinska folket när viktiga medicinska förnödenheter och byggmaterial inte tillåts. En första protest genomfördes redan på fredag kväll i centrala Dublin i solidaritet med de aktivister som nu hålls isolerade av Israel, däribland Europaparlamentsledamoten Paul Murphy, som representerar irländska Socialist Party (systerparti till Rättvisepartiet Socialisterna) och United Left Alliance.
Enligt uppgifter hålls Paul Murphy och andra fångna i Givon-fängelset där de utsätts för bl a starkt ljus i syfte att förneka dem sömn. 
Vi hoppas också att protesterna nu ska växa även mot Israels omänskliga ockupationspolitik bland de tiotusentals israeliska judar som de senaste månaderna har inspirerats av den arabiska vårens revolutioner till mäktiga demonstrationer mot Israels asociala inrikespolitik. Även The Freedom Flotilla Coalition protesterar (se bifogade uttalande).

Alla organisationer och enskilda är välkomna att delta i morgondagens protest.

Uttalande av The Freedom Flotilla Coalition: 
"The Freedom Flotilla Coalition supports all efforts to break the siege of Gaza

The Freedom Flotilla Coalition offers its full support to the Canadian Boat to Gaza, the Tahrir and the Irish Ship to Gaza, Saoirse in their attempt to break the seige of Gaza. Freedom Flotilla 2 demands the immediate and safe return of all on board as well as the 2 vessels. We condemn both Israel's military attack against this civilain initative and its illegal capture of the Tahrir and Saoirse in international waters. We call upon the global community, including international agencies and western governments that Israel reverse this pattern of behaviour and respect international law. The Freedom Flotillas will continue until the siege of Gaza has ended and freedom of movement for both people and goods has been restored.

Kort film om hur kapningen gick till

lördag 5 november 2011

CWI:s europaparlamentariker Paul Murphy fängslad av israeliska armén

Paul Murphy, ledamot i Europaparlamentet för Socialist Party på Irland (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti och del Committee for a Workers' International) hölls på fredagen kvar av den israeliska armén, tillsammans med andra aktivister från det irländska skeppet MV Saoirse och det kanadensiska båten Tahrir.

Båten ingick den frihetsflotta som försökte att resa till Gaza i solidaritet med det lidande palestinska folket och för att leverera humanitär hjälp. Blockaden är inne på sitt femte år och är olaglig. Denna kollektiva bestraffning har lett till otaliga umbäranden för det palestinska folket när viktiga medicinska förnödenheter och byggmaterial inte tillåts.
En protest genomfördes på fredag kväll i centrala Dublin i solidaritet med de fängslade aktivisterna.
CWI vädjar till läsarna att omedelbart protest mot israeliska ambassader / myndigheter med krav på omedelbar frigivning av Paul Murphy och alla andra aktivister från Saoirse och Tahrir.
Följ utvecklingen på CWI:s hemsida, som också ger bakgrunden

fredag 4 november 2011

Bevilja Ali Mansouri uppehållstillstånd

På onsdag håller Migrationsverket ännu ett förhör med Ali Mansouri, politisk flykting från Iran som polisen försökt utvisa två gånger.
Asylrörelsen i Stockholm m fl sluter upp från onsdag förmiddag (kl 10-12) utanför asylprövningen i Uppsala, där beslutsfattaren för hans ärende arbetar, och förflyttar oss sedan till Märsta förvar (kl 13-16) där vi fortsätter vår manifestation till stöd för Ali under tiden hans intervju med beslutsfattaren hålls. Anmäl dig och dina vänner till följande event på facebook.

Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen i Stockholm skriver idag här om Ali Mansouri:

Ali Mansouri
Du är ung, i sena tonåren. Du har stora planer för framtiden, älskar livet och har alltid drömt om att studera vidare. Men en dag slängs du ut från universitetet - för du ser ut, pratar och tänker på ett visst sätt. Du tillhör en minoritet som inte får tala ditt språk, inte får utöva din kultur, inte har rätt till utbildning, inte får sjukvård, inte har rätt till bostäder, inte får några jobb. Du utesluts för att du är oliktänkande och dessutom vågar stå upp för och kräva dina mänskliga rättigheter. Du har otaligt många gånger klivit ut från dörren för att ta dig från en plats till en annan, och på vägen bevittnat hängningar av pojkar och flickor i din egen ålder som tillhör samma minoritet som du. Varje dag måste du och ditt folk utstå förtryck. Du får nog och vägrar acceptera detta, så du bestämmer dig för att kämpa för din egna och dina medmänniskors rättigheter. I största hemlighet engagerar du dig politiskt, mobiliserar människor och deltar i protester.

En dag, under en sådan protest, blir du grovt attackerad och gripen av landets säkerhetspolis. Det sista du minns innan det slutgiltiga och avgörande batongslaget mot bakhuvudet är färgen på den blå bussen du transporteras bort i. Sedan vaknar du i en cell på en plats där mörkret är förblindande. Dag som natt hålls du där i två och en halv månader. Du binds och hängs upp på alla otänkbara sätt samtidigt som du med piskor, batonger och järnrör tar emot slag och rapp över hela kroppen. Slagen orsakar svullnader under dina fotsulor så att du inte kan gå utan får släpas eller i bästa fall krypa. Benbrotten som slagen orsakar gör att skelettet vid flertals tillfällen blottas genom köttet och huden. Du får inre blödningar och hostar och spottar blod. Du får under hela den här tiden ingen ätbar mat, knappt något att dricka. Cellen du hålls i är så liten att du inte ens kan sträcka ut benen. Ibland spelar dem upp ljudet av kvinnoskrik i högtalarna medan du torteras, och säger att det är din mor och syster som också torteras på grund av dig och det du gjort.

Efter många och obeskrivliga svårigheter lyckas du fly. Du tvingas lämna allt och alla du älskar, ditt hem och ditt land, dina nära och kära. Du står nu helt ensam i världen, med enda förhoppningen om att med livet i behåll kan du kanske få komma till en plats där du för första gången i ditt liv får uppleva frihet och därigenom fortsätta att kämpa för din familjs och ditt folks rättigheter. Du har nämligen hört att i Europa, och särskilt i ett land som heter Sverige, där respekteras mänskliga rättigheter.

Sverige, som du med stor möda till slut lyckas ta dig till, behandlar dig så här:
1:a smällen: avslag om asyl 2008
2:a smällen: avslag om prövningstillstånd hos Migrationsdomstolen 2009 - utvisningsbeslut vinner laga kraft
3:e smällen: överlämnande av ärende till polismyndigheten för verkställighet av utvisning februari 2011
4:e smällen: beslut om och verkställande av förvarstagande augusti 2011
5:e smällen: avslag om ansökan för ny prövning augusti 2011
6:e smällen: första försök till utvisning 26 augusti 2011
7:e smällen: avslag om överklagande av ansökan för ny prövning hos Migrationsdomstolen september 2011
8:e smällen: andra försök till utvisning 24 september 2011
9:e smällen: beslut om och verkställande av förlängt förvarstagande 18 oktober 2011

Låt det inte bli en tionde och vagörande smäll för Ali Mansouri.

Den 9 november 2011 har Ali Mansouri beviljats en ny prövning tack vare ny bevisning som med stor möda lämnats in och lett till att nya omständigheter kring hans fall nu ska utredas. Första gången myndigheten skulle utvisa Ali var vi väl förberedda och det hela stoppades vid Arlanda flygplats tack vare stora ansträngningar. Vid andra utvisningsförsöket av Ali blev inte ens hans advokat meddelad om att verkställighet skulle ske, utan man försökte på ett olagligt sätt utvisa honom – vilket stoppades vid mellanlandningen i Amsterdam, tack vare Ali och hans medpassagerares motstånd till utvisningen.

Onsdag 9 november 2011, då Alis nästa prövning ska hållas, kommer han att ha suttit på det slutna förvaret i Märsta i över 90 dagar. Hans psykiska tillstånd är akut och förvärras för varje dag, vilket också har intygats av en erkänd psykiatriker vid landstinget. Ali borde ha beviljats asyl för länge sedan, men tack vare den inhumana svenska flyktingpolitiken har han nekats den självklara rätten till asyl. Och det av det land där han trodde att han skulle kunna söka skydd och uppleva frihet för första gången i sitt liv.

LÄS OCKSÅ:
Asylrörelsens debattartikel på SVT Debatt
Migrationsverket nekar Ali Mansouri vård
Utvisningen av Ali Mansouri stoppad på Arlanda

torsdag 3 november 2011

Migrationsverket pressas att ändra riktlinjer om Iran: "Fler ska få stanna"

Asylrörelsen i Stockholm marscherar
mot riksdagen . Från maj 2011
Trots att Iran är en av de hårdaste diktaturerna där flest fångar avrättas per capita i världen har Sverige de senaste åren skickat politiska flyktingar till tortyr och avrättning. Asylrörelsen i Stockholm har sedan i maj lyckats stoppa 12 utvisningar av politiska flyktingar till Iran; genom hård politisk press, protester, aktioner vid flygplatser och bevisinsamling.

Migrationsverkets landinformation om Iran har varit flera år förlegad och kommer trots de nya riklinjerna som utlovas, vara amatörmässiga.
Asylrörelsen har upprepade gånger läxat upp Migrationsverket om situationen i Iran; t ex att den iranska regimen har utfärdat nya direktiv enligt artikel 7 i Irans straffbalk - att fängsla och åtala politiska flyktingar som återvänder till Iran. Irans chefsåklagare Mohsen Eje’i har sagt att alla som ansökt om asyl på politiska grunder kan åtalas. Effekten av den skärpta tolkningen av artikel 7 i Iran är att det inte spelar någon roll huruvida de asylsökande i Sverige varit ledande eller politiskt aktiva över huvudtaget; Samtliga riskerar fängslande, tortyr och avrättning, oavsett om det svenska Migrationsverket inte anser att de spelat en ledande roll.

Nu verkar verkligeheten komma ikapp Migrationsverket. Mikael Ribbenvik på Migrationsverket medger nu också att om man har varit politiskt aktiv i Sverige så ökar risken för de som utvisas. Han medger också att den iranska regimen ökat bevakningen av sina medborgare utomlands.
Ribbenvik talar om en "gradvis kursändring" och att individuell prövningar fortsättningsvis ska avgöra från fall till fall. Men som vi i Asylrörelsen i Stockholm tidigare förklarat så riskerar alla oavsett politisk bakgrund och position livet om de återvänder.

Hur betydende reträtten är återstår att se. Men det visar onekligen vikten av det arbete Asylrörelsen i Stockholm står för och att protester är avgörande för eftergifter. Kampen forsätter tills alla utvisningar till Iran stoppas.

Mattias Bernhardsson

Dessa står bakom Asylrörelsen i Stockholm hittills:
Iranska flyktingars riksorganisation, Rättvisepartiet Socialisterna, Iranska flyktingars riksförbund, Ethiopian Refugee Association, Casa Peru, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien och Afghanska föreningen.
Fler organisationer och privatpersoner är välkomna att ansluta sig till Asylrörelsen. asylrorelsen.sthlm@gmail.
com

Asylrörelsens debattartikel på SVT Debatt med Foujan Rouzbeh (Asylrörelsen i Stockholm), Amineh Kakabaveh (riksdagsledamot V) och Mattias Bernhardsson (kommunfullmäktigeledamot RS)
SR om Migrationsverkets nya riktlinjer

tisdag 1 november 2011

Utvisningen av Fatemeh Hosseini stoppas i väntan på ny prövning

Fatemeh Hosseini på förvaret.
Foto: Hugo Witting
Fatemeh Hosseini, som skulle tvångsutvisats till Iran imorgon, har istället fått en ny prövning. Advokaten lämnade in en inhibitionsansökan med åberopan på artikel 3 till Europadomstolen.

Fatemeh och hennes dotter flydde från Iran till Sverige i april då de kände att deras säkerhet var hotad – som konvertit och aktiv i en kristen församling är straffet hårt.

Hon började intressera sig för den kristna tron 1999 och började delta på aktiviteter med kyrkan. 2005 konverterade hon, i hemlighet. I augusti 2008 greps en av församlingens medlemmar, Ramtin Soodmand, för att spridit regimkritisk propaganda. Ramtin hade i sitt innehav fotografier från Fatemehs dop samt andra uppgifter på Fatemeh och församlingens aktiviteter. Församlingen kände att Fatemeh och hennes dotter var i fara och hjälpte Fatemeh och hennes dotter att hålla sig gömda i sju månader. Sen hjälpte församlingen dem att fly till Sverige där Fatemeh sökte asyl.

Trots att dotterns pappa, som kom till Sverige 2009, har lyckats få uppehållstillstånd så nekade man Fatemeh som levt ihop med pappan som sambo.
När hon kom till Sverige bedrev hon en hemsida där hon kritiskerade regimen i Iran och lade upp karikatyrer på iranska religiösa ledare. I Januari 2010 blev hon också medlem i S:t Klaras församling i Stockholm.
Det har dessutom visat sig att hennes gamla präst i Iran, Man Seok Lee, också tvingats fly landet. Även om kristendomen officiellt erkänns som en religion så är det i verkligheten straffbart med döden.

I torsdags lurades Fatemeh till polisstationen under förevändningen de skulle hjälpa henne att förnya sitt iranska pass. Då låstes hon in i väntan på att utvisas. Att Sverige jagar upp politiska flyktingar med patruller, frihetsberövar människor genom lurendrejerei och splittrar familjer visar hur inhuman den svenska flyktingpolitiken blivit. Asylrörelsen i Stockholm kommer att kämpa tills Fatemeh Hosseini får uppehållstillstånd.

Hugo Witting

Läs gårdagens artikel om Fatemeh Hosseini här