onsdag 9 mars 2011

Tvångsutvisning till Irak möttes av mänsklig blockad

Sverige fortsätter tvångsutvisa flyktingar till Irak!
Tidigt idag (onsdag 9 mars) lyfte ännu ett chartrat flyplan från Arlanda till Bagdad med ett 30-tal irakier ombord. Det nybildade "Aktion mot tvångsutvisningar till Irak", där bl a Ingen Människa Är Illegal och Rättvisepartiet Socialisterna deltar, försökte stoppa transporten av åtta flyktingar från Migrationsverkets flyktingförvar i Märsta i natt genom att blockera vägen. Efter nästan fyra timmar lyckades polisen med våld bryta upp en av de fyra blockaderna.
Flyktingarna flygs till Bagdad som bedöms av FN vara ett extra utsatt riskområde. Flera av irakierna kommer från andra riskområden som Kirkuk, Mosul, Salah-al-Din och Dyala. En del personer tillhör religiösa och politiska minoritetsgrupper som utsätts för trakasserier, förföljelse och tortyr. Två av de deporterade är ensamkommande flyktingbarn och det är oklart om de har familjer att återvända till. Ombord på planet fanns även en småbarnsfamilj.
- Högerregeringen och migrationsministern Tobias Billström (M) borde ställas inför rätta för "framkallande av fara för annan", "vållande till kroppsskada eller sjukdom" och troligen också "vållande till annans död", säger Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge som deltog i nattens blockad i Märsta.
Ständigt kommer nya rapporter in om att utvisade som påstods vara säkra i sina hemländer har torterats eller tvingats gömma sig. Den 20 oktober 2009 försökte asylrörelsen och RS stoppa en utvisning till Burundi med blockad vid Märstaförvaret. Det skulle visa sig att helvetet bara börjat för flyktingarna. Josef Baregensabe blev torterad av underättelsetjänsten vid ankomsten. Bl a hällde de syra på hans händer. (Läs mer om Josef här och läs mer om bakgrunden och blockaden här)
Deportationerna till Irak har kritiserats starkt av Amnesty, Europadomstolen för mänskliga rättigheter och UNHCR – FN:s flyktingorgan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.