onsdag 30 mars 2011

Nej till JAS-plan i Natos bombkrig

Revolutionerna i Mellanöstern och Nordafrika visar: Bara massornas egen kamp kan störta diktaturen
Utöver åtta JAS-Gripenplan ska Sverige enligt regeringens förslag skicka ett Herkulesplan för tankning i luften och ett spaningsplan till Libyen. Sammanlagt ska 130 millitärer ingå i styrkan till en kostnad på 200 miljoner kronor.
Västmakternas krig handlar dock inte om att hjälpa det libyska folket. Precis som i Irak och Af­ghanistan är det ett krig för makt och naturresurser.
Moderaterna ville ursprungligen att de svenska stridsplanen skulle delta fullt ut. Efter förhandlingar med Socialdemokraterna blev beslutet att de inte ska attackera mål på marken. Uppdraget är att "upprätthålla flygförbudszonen" - trots att Gaddafis militärflyg redan slagits ut. De svenska planen ska fotografera och granska vad andra stridsplan uppnått. De kommer precis som i Afghanistan att stå under Natobefäl.
- Det handlar nu om att Sverige går in i en krigsinsats, sa Fredrik Reinfeldt på regeringens presskonferens.
- De piloter och tekniker som nu står i beredskap tillhör den absoluta spetsen i Europa när det gäller stridsflyg, så jag oroar mig inte det minsta för kompetensen, kommenterade överbefälhavaren Sverker Göranson (svd.se).
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har meddelat att de på fredag kommer att rösta för Sveriges deltagande i detta krig.
Krigshungriga politiker vill ställa upp lojalt på USA:s och EU:s sida. De upprepar det historiska misstaget att sända trupper till Afghanistan, där 500 svenska soldater deltar i USA:s hopplösa krig.
I Libyen tillkommer den svenska vapenindustrins hopp om att få visa upp JAS i fullt krig, samt militärens möjligheter att få träna stridspiloter.
Det är bara några veck­or sedan Carl Bildt förklarade att han inte stödde någon sida i Libyen. Gaddafi var till nyligen en av Västs nära allierade. Både Sveriges handelsminister Eva Björling och EU-kommissionären Cecilia Malmström har de senaste åren varit på besök i Libyen för vänskapliga samtal. EU använde Gaddafis brutala diktatur som en mur mot flyktingar, en marknad för EU-varor och som oljeleverantör.
USA:s president Obama sa i sitt tal den 28 mars att kriget inte handlar om att störta Gaddafi. Amerikan­ska militärer varnar för att kriget kan bli utdraget. De medger ock­så att de inte har lyckats skydda civila libyer mot Gaddafis trupper.
Arbetare och fattiga i Tunisien och Egypten har visat att massornas revolution kan störta diktaturerna.

Rättvisepartiet Socialisterna / Committee for a Workers' International står för ▼
> Stoppa Natos bombkrig – riv upp beslutet att skicka Jas-plan mot Libyen.
> Global arbetarblockad av Gaddafiregimens olja, vapen och finansiella tillgångar.
> Bygget av oberoende massorganisationer för arbetare och fattiga i Libyen - demokratisk kontroll av upproret och vapnen
> Demokratisk kontroll av ekonomin och naturresurser - för ett avskaffande av fattigdomen, imperialismens plundring och kapitalismen.
> Att störta Gaddafi är det libys­ka folkets sak – stöd revolutionerna i Mellanöstern och Nordafrika.
> Nej till svensk EU- och Natomilitarism med stående förband och nykoloniala insatsstyrkor. Inga svenska soldater, flyg och vapen i Natos tjänst.
> Kamp mot den globala kapitalismens plundring och nykolonialism.
> För en frivillig, socialistisk federation i Mellanöstern och Nordafrika.

DN Intressant Aftonbladet Kadhammar

4 kommentarer:

  1. Som det är nu har flygförbudszonen faktiskt hjälpt och vänt kriget till oppositionens fördel. Det är därför märkligt att man nu säger att folket självt ska försvara sig mot tanks, flyg och en välutrustad militärorganisation. Nu när de entusiasmerats och demonstrerar och vill ha demokrati ska de tillåtas att massakreras. För vadå? En princip?

    Var finns de "oberoende massorganisationerna" som man säger ska rädda revolutionen i Libyen och varför är de så angeläget att "bygget" dessa än mer akut nu än att skydda civilbefolkningen i Libyen?

    Att skydda civilbefolkning är en viktig princip som FN ofta anmodas implementera och som den nu faktiskt lyckats enas om, så varför nämner man inte att det finns en FN-resolution som stödjer en flygförbudszon utan bara att det bara är USA och EU som ligger bakom?

    SvaraRadera
  2. "Skydda civilbefolkningen"
    Det har aldrig varit syftet. Intresset ljuger aldrig sa Marx en gång. Detta stämmer även här där det är vapen- och oljeindustri samt geopolitiska intressen av västmakterna som stör överst. Detta är allmännt erkänt. (Läsvärt: http://www.dn.se/nyheter/varlden/dold-agenda-bakom-libyenanfall)
    Amerikansk militär m fl har också sagt att de INTE lyckats skydda civilbefolkningen. Västmakterna lyckades däremot skjuta ner rebellernas stridsflyg.
    Man kan inte försvara Västs massakrer på civila med att det sker i namn av att stoppa Gadaffis massakrer på civila.

    "Var är massorganisationerna?"
    Motståndet mot Gadaffi är massivt i hela Libyen. Men tyvärr pekar det mesta på att Gaddafis stärkt i Tripoli p g a Västmakternas bomber.

    "FN-mandat"
    FN är inget mer än ett samlingsnamn för regeringar. Skillnaden är att det låter bättre.

    Demokrati kan aldrig bombas fram, det har aldrig hänt. Alla demokratiska övergångar har kommut ur motstånd underifrån. Även om Gaddafi störtas som ett resultat av Västinterventionen kommer en ny marionett sättas på samma plats och förtrycket kommer att fortgå. Se bara på andra USA-allierade som pakistan och Saudiarabien. Men de är ju "goda" och bombas inte då de kommit överens om hur plundringen av arbetskraft och naturresurser ska ske.

    SvaraRadera
  3. Att man inte kan skydda civilbefolkningen till 100 % är inget argument för att inte göra något alls eller att så fort någon dör av insatserna att skydda civilbefolkningen så ska det anses som misslyckat. Jo, FN-mandatet gäller uttryckligen för att just skydda civilbefolkningen.

    Att man skjutit ner ett rebellflyg är helt i linje med att man upprättat en flygförbudszon; den gäller allt flyg bortsett från det flyg som bemyndigats av resolutionen att upprätthålla densamma. FN-resolution, 1973, har också lett till att man ju slagit ut Gaddafis flyg.

    Så om Sverige ska gå ur FN är det bara att stryka Sverige ur en lista, nej det tror jag inte på.

    Nej demokrati kan inte bombas fram men ibland är det nödvändigt och det finns det också exempel på men för all del också motexempel.

    Däremot så har jag ingen kristallkula och framtiden i Libyen är naturligtvis Libyernas egen sak. Man kan bara hoppas på att den demokrati demonstranterna och oppositionen kräver verkligen genomförs efter det att Gaddafi störtats. Om de då väljer en marionett är det också deras sak och inget FN eller omvärlden bör lägga oss i så länge inte allvarliga brott mot mänskligheten begås vilket då åter blir ett fall för FN att åtgärda; utan FN ingen hjälp.

    SvaraRadera
  4. Från The Guardian: "The fragile consensus on intervention achieved last week, when the UN security council approved "all measures necessary" to protect Libyan civilians against Muammar Gaddafi's forces, has shattered in the wake of large-scale US, British and French ground and air attacks. The attacks were widely seen internationally as disproportionate, careless of civilian lives, and extending beyond the agreed plan to impose a defensive no-fly zone."

    Redan direkt efter mandatet greps MI6-agenter på marken och utvisades av revellerna. Nu i dagarna har det kommit fram att CIA har folk på plats. Jag tror ingen kan påstå att mandatet inte överskridits.

    Sarkozys Frankrike, som har enorma ekonomiska intressen i regionen och byggt upp hela Libyska flygvapnet tolkade mandatet som att de skulle störta Gaddafi på egen vapenkraft. Bildt talade om att de vill diskutera med nya möjliga allierade att ta över efter Gaddafi. Orsaken till att Väst inte gett rebellerna eller massorna vapen att bekämpa Gaddafi är att de ännu inte vet hur "lojala" de kommer vara, det kan lika gärna vara rebellerna och revolten som får smaka på bomberna efter Gaddafi.

    Hyckleriet blir övertydligt när Väst ber Saudiarbaien skicka militär till Libyen samtidigt som de slår ner revolten i Bahrain.

    Allt fler drar slutsatser om vad som står på spel och om massornas roll:
    "The Libyan people who are opposed to Gaddafi must take the leadership to fight Gaddafi. If they do not own the struggle and clarify how their policies will be different from Gaddafi’s, then we can end up with Gaddafism without Gaddafi being propped up by the West." (Horace Campbell, Pambazuka news)

    Allt tyder på att Västs intevention i Libyen kommer bli långvarig. Ju längre bombningarna fortsätter, ju fler riskerar kastas i armarna på Gaddafi. Allt tyder på att bombningarna redan stärkt Gaddafi. Precis som bombningarna i Serbien stärkte Milosevic - en diktator som först föll när arbetarklassen reste sig.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.