onsdag 16 mars 2011

Borgarna drev igenom nedläggning av Jordbromalmsskolan i fullmäktige - RS överklagar

Under gårdagens extrainsatta kommunfullmäktigemöte i Haninge drev den borgarliga majoriteten (M, FP, KD, C och MP) slutligen igenom nedläggningen av Jordbromalmsskolan med tre rösters marginal.
De enskilda miljöpartister och andra ledamöter ur den borgerliga majoriteten som sagt till personal, föräldrar och elever att de är emot nedläggningen röstade ändå för nedläggningen. Partipiskan och en fortsatt plats vid köttgrytan vägde för dessa tyngre än att rakryggad stå för en politisk uppfattning såväl som framtiden för Jordbros unga.
Det extrainkallade mötet var resultatet av att skolans nedläggning återemmitterats (skjutits upp med stöd av en tredjedel av ledamöterna) från förra veckans sammanträde (läs om debatten här). Återemmitteringsgrunden var att kommunledningen skulle utreda de ekonomiska konsekvenserna av skolnedläggningen då skolhyror, investeringskostnader för skolbaracker, busskort m m kommer öka drastiskt.
Men borgarna vägrade helt enkelt besvara detta med hänvisning till att ekonomi och kostnader inte var viktiga. Ändå var det just ekonomi och lokalkostnader som angavs som huvudorsaken för nedläggning i nästan alla inlägg såväl som när den moderate nämndordföranden Alexandra Anstrell (M) framträdde i ABC-nytt i förra veckan och i Radio Stockholm imorse (onsdag 16/3).
Borgarna har ständigt upprepat att för få elever valt Jordbromalmsskolan (240 jämfört med de 92 som går på Dalarö skola) och att resurser ska gå till undervisning istället för lokalkostnader. När vi från Rättvisepartiet Socialisterna frågat hur borgarna kan försvara att vi ska betala för en 100 procent tom skola utan undervisning har de påpassligt sagt att "ekonomi och kostnader är inte viktiga".
I samma stund som ett argument för nedläggning motbevisats med fakta har borgarna bytt fot och kastat in nya argument. Orsaken är att de inte kan svara på varför skolor i välbärgade områden tillåts gå med stora underkott och ha upp till 42 procent dyrare lokalkostnader utan att läggas ner för den sakens skull.
Det är tydligt hur borgarna struntar i Jordbros framtid. Moderaterna fick bara 12-15 procent av rösterna i Jordbro i valet. Under förra veckans debatt skolkade en toppolitiker med hänvisning till vasaloppet (ett lopp som gick dagen innan mötet han skolkade ifrån), under gårdagens debatt skolkade en annan topppolitiker för att se hockey på Hovet och andra borgerliga ledamöter satt och sov på en bänk utanför sammanträdet tills omröstningen då "röstnings-ringklockan" ordföranden sätter igång väckte dem. Då gick de åter in i sammanträdet för att rösta JA till nedläggning utan att ha lyssnat på debatten.
- Ni bara står och maler på, klagade Folkpartiets kommunalråd Peter Olevik Dunder (FP) och försvarade de som sov då det var "svårt att hålla sig vaken" när oppositionen talade.
Nedläggningen är, oavsett vilka nya argument borgarna kastar in eller hur vakna de är, en medveten diskrimining av barn och unga i arbetarfamiljer samt barn och unga av annan etnisk bakrund.
Debatterna i kommunfullmäktige är ett skådespel i sig och blottar borgarnas ihåliga politik. Men för att rädda skolan hade det behövts ännu större protester. Därför är det viktigt att kampanjen "Uppror för Jordbros Framtid" forsätter.
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna är de sista att ge upp en strid. Kamp lönar sig. Det visade vi när den tidigare socialdemokratiska majoriteten till slut tvingades avskaffa skollunchavgifterna på gymnasiet. Vi börjar med att överklaga beslutet att lägga ner skolan till förvaltningsrätten för brott mot kommunallagens bestämmelser, bl a att alla ska behandlas lika. Utbildning ska inte vara en klassfråga.

Sanna Tefke, Rättvisepartiet Socialisterna

RS kräver:
> Nya Höglundaskolan ska ha ett högstadium - max 20 elever per klass.
> Fram tills dess ska Jordbromalmsskolan stå kvar.
> Nej till vinstdrivande eller religiösa friskolor.
> Flexibla lokalhyror där skolan betalar för de lokaler de behöver. Tomma lokaler kan nyttjas av andra verksamheter.
> Ett nybyggt Jordbro centrum som kommunen själv äger, med reglerade hyror.
> Ett utvecklingsprogram för Jordbro som jordbroborna själva får rösta fram.
> Använd kommunens vinst på 146 miljoner till skola, omsorg och service.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.