fredag 19 november 2010

RS ensam opposition mot högerns rån i Haninge

Mattias Bernhardsson (RS)

Av Mattias Bernhardsson
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Måndagens kommunfullmäktige i Haninge handlade mycket om vad kommunens pengar ska användas till. Jag utfrågade det moderate Kommunalrådet Gilbert De Wendel (M) om svindleriet i Vårljus AB, stockholmskommunernas gemensamma vårdbolag. Pengar som skulle gått till vård av ensamkommande flyktingbarn har istället gått till vinst: 38,9 miljoner kronor på tre år.
Kommunalrådet slingrade sig först med påståendet att vinster inte alls var av ondo då Vårljus AB gjort förluster tidigare samt att Haninge minsann bara var delägare (med andra ord inget ansvar). Jag gav en annan verklighetsbeskrivning. Att kommunerna fuskar genom att endast beställa transitboenden utan krav på vårdkvalitet och sen cashar in. Att kommunerna tvättar Migrationsverkets pengar genom sina vårdbolag så att de kan göra stora utdelningar. Och att kommunalrådet visst bär ett ansvar just på grund av att Haninge är delägare och mottar utdelningar från dessa vinster. Slutligen svarade De Wendel (M) att han skulle "höra sig för" om förhållandena.

Lina Thörnblom (RS)
Lina Thörnblom, också ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, frågade ut Äldreomsorgsnämndens ordförande Kjell Bjerrehorn (FP) om dennes hyllande av privat hemtjänst i lokaltidningen Mitt i Haninge. "Utan den privata hemtjänsten hade vi aldrig klarat uppdraget" hade han basunerat ut. Privat hemtjänst har ökat med 257 procent sedan årsskiftet. Det innebär inte så mycket ökad hemtjänst för de äldre eftersom det handlar om privatiseringar och kommunal hemtjänst skärs ner på. "Hur försvarar du att det inte satsas på kommunal hemtjänst?" frågade Lina Thörnblom (RS).
Nämndsordförandens svar var kort och gott att privat och kommunal hemtjänst "får lika mycket" och att det inte spelar någon roll.

Lina Thörnblom (RS) replikerade att privat hemtjänst tar ut avgifter för "extratjänster" som grundläggande saker som t ex städning för att göra vinst, att personalen pressas på minutscheman och att många privata vårdföretag är kända för missförhållanden. Men det ville inte folkpartisten kännas vid, rent av förnekade att så skulle vara fallet, trots alla larmrapporter om hur anmälningar om vanvård skjutit i höjden med privatiseringarna. "De skottar t o m snö!" lovvordade Bjerrehorn (FP) en privat aktör, som om det vore otänkbart att kommunen skulle kunna skotta åt de äldre som en samhällstjänst utan "extravgifter"!

Under kommunfullmäktigemötet kritiserade jag också hur nedskärningskulturen, systemet med resultatenheter och budgetkontroll förblindar politiker och tjänstemän från långsiktigt ansvar och haningebornas säkerhet. Bakgrunden var hur Stadsbyggnadsnämnden var i färd med att skära ner 9 miljoner kronor (det stoppades dock) p g a de ökade snörröjningskostnaderna i vintras, trots att de hade rätt att begära mer pengar. Flera av åtgärderna, som att inte reparera vägskador hade kostat ännu mer i framtiden och dessutom ökat olycksrisken. Förslaget att släcka gatubelysningen med två timmar per dygn hade ökat otryggheten betydligt.

Efter flera debatter var avklarade klev jag och Lina Thörnblom ner så att RS nya valda ersättare, Sanna Tefke och Joel Eriksson kunde ta vid och ta strid för de frågor de hade förberett. Det var tydligen inte populärt. Kommunfullmäktiges ordförande Marietta de Pourbaix Lundin (M) gav mig onda ögat när jag satte mig på åhörarläktaren. "Jag ser att Bernhardsson är kvar på sammanträdet. Du ska vara tillgänglig för tjänstgöring" blev jag barskt förmanad om, ordförandeklubban small med bestämdbet innan jag, som den förste i Haninge kommuns historia, blev utvisad från kommunfullmäktigesalen. Anses det fult att låta ersättare ta sig för, även om de är mer pålästa på en viss fråga? Är det därför de flesta etablerade partiers gamla gubbar sitter halvsovandes på sina ordinarie platser utan att släppa fram andra? Det tål att tänka på ett tag.

Hur som helst sågade Joel Eriksson (RS) Socialdemokraternas (S) och Vänsterpartiets (V) ståndpunkt att utforma hela Haninges utvecklingsplan utefter näringslivets vilja och argumenterade för hyresrätter, fotbollsplaner, konkreta miljömål, att bryta bilberoendet till köpcentrumen med gratis busslinjer och att bygga bort otryggheten med bättre belysning.
Sanna Tefke (RS) gick upp och yrkade avslag på borgarnas förslag att sänka skatten. År efter år har kommunen samlat stora överskott (106 miljoner kronor 2007, 110 miljoner 2008 och 94 miljoner 2009) för "framtida kriser". År efter år har borgarna förnekat att pengarna ska slumpas bort på skattesänkningar medan service och omsorg går på svältkur. I år är prognosen på vinst hela 186 miljoner (nära 6 procent av kommunens budget!). Pengar som kommer från nedskärningar i skolan och ensamkommande flyktingbarn.
RS var ensamna om att vilja stoppa skattesänkningen. S och V är t o m beredda att sänka skatten mer är borgarna! Några hundra kronor extra i ena fickan kompenserar inte välfärdsslakten, inte heller de tuselappar staten, kommuner, bostadsbolag och banker samtidigt tar tillbaka ur den andra fickan.
Det handlar i slutändan om att verklig rättvisa enbart kan uppnås då hela ekonomin och alla rikedomar kontrolleras av folket, i ett socialistiskt samhälle.

 Joel Eriksson (RS)



Sanna Tefke (RS)

1 kommentar:

  1. Skattesänkningar finansierade av nedskärningar som privatiseringar sedan håvar in som vinster. Vinster innebär att alla resurser inte används till det allmänna vilket ju är det enda legala syftet med skatter.

    Gilbert De Wendel(M) påstående, att skatter ska betala företagens förluster under tidigare år, är avslöjande. Man erkänner att man satt i system att svindla skattepengar. Skattepengarna måste ju räcka till både verksamhet och vinster om de så måste utkrävas i efterskott!

    Det enda sättet att göra vinster är att effektivisera, vilket inom vård och omsorg innebär att man spar in på något dvs man skär ner på vårdpersonal och/eller minskar tillgängligheten till vård etc. Detta resulterar dock i samhällsförluster i form av arbetslöshet och mindre/sämre/ingen vård. Vinster blir alltså till förluster i nästa led som det privata företagen inte behöver ta ansvar för med i sina kalkyler!

    Så varför är då kommunpolitiker S/V/M & all så måna om att privatisera? Har de inte att se till att hela samhället mår bra och får del av välfärden?

    Lever S och V verkligen upp till de löften de ger sina väljare!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.