torsdag 20 december 2007

Kampen räddade 100 lärarjobb


Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade bred kampanj med elever, föräldrar och lärare som hade effekt: 54 miljoner skjöts till nämndens budget och minst 100 tjänster räddades

För haningeborna blev 2007 ett nödens år med högeralliansen vid rodret. Med en dåres envishet har högern attackerat skolor, omsorg och kommunanställda, trots ett budgetöverskott uppemot 100 miljoner kronor. Men 2007 blev tillika turbulent när de stötte på hårt motstånd. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) samlade till och deltog på demonstrationer vid fem av årets åtta fullmäktigesammanträden.

Räddade lärarjobb
I början av året kom bomben: 60 miljoner kronor och 240 tjänster skulle skäras bort från skolor och förskolor. Socialdemokraterna och vänsterpartiet svek tidigt skolkampen genom en överenskommelse med högern.
Skolstrejken som RS och Elevkampanjen tog initiativ till hade effekt och kommunledningen tvingades att backa. 54 miljoner skjöts till nämndens budget. Minst 100 tjänster räddades.
En av RS stora frågor i valet var att stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan. Både s och högeralliansens partier tvingades till reträtt på grund av rädslan för nya skolstrejker.